Нови милиарди за Кипър и Гърция | webcafe.bg
newscafe

Нови милиарди за закъсалите в еврозоната

Webcafe.bg
13.05.2013, 11:24 (обновена 13.05.2013, 15:41)
Евро

Засега Словения взема мерки, за да не прибегне до спасителен заем като Кипър и Гърция

Финансовите министри на страните от еврозоната ще се срещнат днес в Брюксел, за да съгласуват позициите си относно изплащането на спасителните планове на Гърция и Кипър, предаде Би Би Си.

Очаква се Кипър да получи одобрение за първите 3 милиарда евро от пакета си, а гърците ще бъдат подпомогнати с поредния транш от близо 7.5 милиарда евро.

Общата помощ, договорена за Кипър е 10 милиарда евро, а за Гърция спасението струва общо 240 млрд. евро.

В дискусиите неизменно ще се прокрадва и сянката на Словения, която може да се окаже следващата проблемна страна за еврозоната.

Любляна предприема сериозно преструктуриране на проблематичния банков сектор, покачва данъците, и приватизира огромно количество държавни компании.

По-рано през месеца, Международният валутен фонд (МВФ), който е част от тройката кредитори, обяви, че Гърция отбелязва "прогрес" в борбата си с бюджетния дефицит през последните 3 години. 

Същевременно базираната във Вашингтон международна финансова институция отбеляза, че структурните реформи в икономиката са недостатъчни и е нужно да се обърне внимание на данъчните измами.

Словения предприема мерки, за да не прибегне до заем

Мерки за икономии, с които да избегне спасителен заем, обяви наскоро правителството на Словения.

Екшън планът предвижда повишаване на ДДС от 20 на 22%, а на ставката за храните - от 8.5 на 9.5%. При това скокът ще влезе в сила от 1 юли, а не както бе предвидено по-рано от 2014 г. Очаква се новият налог да налее в хазната допълнителни 250 млн. евро годишно.

Увеличаването на ДДС отменя засега въвеждането на данък "криза" за допълнително облагане на доходите с от 0,5 до 5%. Правителството обаче си запазва налагането на данък "криза" като план Б, ако останалите мерки не дадат резултат. Сред тях е продажбата на 15 държавни предприятия, сред които авиокомпанията "Адриа ейруейз", летището в Любляна, "Телеком Словения".

Предстои и орязване на публичните разходи с 250-300 млн. евро чрез намаляване на заплати. Ще бъде създадена и "лоша" банка, която да поеме необслужваните кредити.

Oще: банков сектор  гърция  еврозона  кипър  криза  мвф  словения  среща 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.03.2013, 13:26

1 DonTsetsi | 13.05.201313:51

А за нас няма...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани