Съдебният спор между Министерството на културата и Софийския университет за Ботаническата градина в Балчик беше решен окончателно в полза на ВУЗ-а | webcafe.bg
newscafe

Този път завинаги: Ботаническата градина - на СУ

Webcafe.bg
06.07.2010, 15:59 (обновена 06.07.2010, 16:16)
Балчик - Ботаническа градина

Снимка: © БГНЕС

Ботаническата градина в Балчик окончателно и безвъзвратно е собственост на Софийския университет "Св.Климент Охридски"

Ботаническата градина в Балчик остава на Софийския университет "Свети Климент Охридски". Така приключи дългогодишната съдебна битка между Министерството на културата и СУ за имота от близо 200 декара.

Върховният касационен съд (ВКС) не допусна касационно обжалване на решението на Добричкия окръжен съд от 7 октомври м.г., с което се дава на университета право на ползване на ботаническата градина в Балчик. Решението на ВКС е от 2 юни т.г., то е окончателно и не подлежи на обжалване.

Държавата ще трябва да заплати на университета съдебните разноски по делото, изчислени на 11 051 лева и 70 стотинки.

Върховният административен съд на няколко пъти потвърди правото на собственост на ВУЗ-а върху ботаническата градина, но преди близо 2 месеца правителството реши да му ги отнеме.

Как правителството културно взе 183 декара

Правителственото постановление предоставяше почти цялата Ботаническа градина - или 183 декара, за управление от Министерството на културата - на Държавен културен институт-Културен център "Двореца". Държавното предприятие е на подчинение на министерството.

Решението на МС беше предложено от министрите на регионалното развитие и на културата Росен Плевнелиев и Вежди Рашидов. За университета оставаха само 11 декара стопански двор и разсадник.

Подобно решение взе и правителството на тройната коалиция през 2007 г., а след две години ВАС го отмени.

След решението на ВКС представители на университетските ботанически градини излязоха с декларация. В нея те настояват министърът на културата да се извини за решението на МС.

"Ще има ли министърът на културата мъжеството и доблестта да се извини на премиера Борисов, че го е подвел да подпише едно незаконосъобразно и нарушаващо конституцията решение, както и да внесе в Министерския съвет предложение за отмяна на това решение?"

Oще: балчик  ботаническа градина  министерство на културата  су  съд 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.04.2011, 14:32

1 каплей | 02.04.201114:57

Как за толкова много години нито едно правителство не разбра, че румънските вили, дори гарнирани с най-пикантни (може и да са истински) истории, не са това заради, което идват хората тук?! А, това е най-посещава-ното място в България! Без да омаловажаваме изключитеното съчетание на Природата, Ботаническата градина и т.н. Дворец, тук интересното, главното, атрактивното е Ботаническата градина! Докато в Двореца от години се разре-шава и се работи за превръщането му в хотел, вместо всяка постройка да се ползва, както подобава в "културен институт", то съществуването и дейността на Ботаническата градина са започнали и до момента имат "академичен" и "културен" характер.
Но, така ще е, докато не само културата на "културния" министър, а и на цели правителства от доста години имат малко общо с културата...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани