Съдебният спор между Министерството на културата и Софийския университет за Ботаническата градина в Балчик беше решен окончателно в полза на ВУЗ-а | webcafe.bg
newscafe

Този път завинаги: Ботаническата градина - на СУ

Webcafe.bg
06.07.2010, 15:59 (обновена 06.07.2010, 16:16)
Балчик - Ботаническа градина

Снимка: © БГНЕС

Ботаническата градина в Балчик окончателно и безвъзвратно е собственост на Софийския университет "Св.Климент Охридски"

Ботаническата градина в Балчик остава на Софийския университет "Свети Климент Охридски". Така приключи дългогодишната съдебна битка между Министерството на културата и СУ за имота от близо 200 декара.

Върховният касационен съд (ВКС) не допусна касационно обжалване на решението на Добричкия окръжен съд от 7 октомври м.г., с което се дава на университета право на ползване на ботаническата градина в Балчик. Решението на ВКС е от 2 юни т.г., то е окончателно и не подлежи на обжалване.

Държавата ще трябва да заплати на университета съдебните разноски по делото, изчислени на 11 051 лева и 70 стотинки.

Върховният административен съд на няколко пъти потвърди правото на собственост на ВУЗ-а върху ботаническата градина, но преди близо 2 месеца правителството реши да му ги отнеме.

Как правителството културно взе 183 декара

Правителственото постановление предоставяше почти цялата Ботаническа градина - или 183 декара, за управление от Министерството на културата - на Държавен културен институт-Културен център "Двореца". Държавното предприятие е на подчинение на министерството.

Решението на МС беше предложено от министрите на регионалното развитие и на културата Росен Плевнелиев и Вежди Рашидов. За университета оставаха само 11 декара стопански двор и разсадник.

Подобно решение взе и правителството на тройната коалиция през 2007 г., а след две години ВАС го отмени.

След решението на ВКС представители на университетските ботанически градини излязоха с декларация. В нея те настояват министърът на културата да се извини за решението на МС.

"Ще има ли министърът на културата мъжеството и доблестта да се извини на премиера Борисов, че го е подвел да подпише едно незаконосъобразно и нарушаващо конституцията решение, както и да внесе в Министерския съвет предложение за отмяна на това решение?"

Oще: балчик  ботаническа градина  министерство на културата  су  съд 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.04.2011, 14:32

1 каплей | 02.04.201114:57

Как за толкова много години нито едно правителство не разбра, че румънските вили, дори гарнирани с най-пикантни (може и да са истински) истории, не са това заради, което идват хората тук?! А, това е най-посещава-ното място в България! Без да омаловажаваме изключитеното съчетание на Природата, Ботаническата градина и т.н. Дворец, тук интересното, главното, атрактивното е Ботаническата градина! Докато в Двореца от години се разре-шава и се работи за превръщането му в хотел, вместо всяка постройка да се ползва, както подобава в "културен институт", то съществуването и дейността на Ботаническата градина са започнали и до момента имат "академичен" и "културен" характер.
Но, така ще е, докато не само културата на "културния" министър, а и на цели правителства от доста години имат малко общо с културата...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани