Брюксел: Газ и ток на достъпни цени от Талин до Палермо | webcafe.bg
newscafe

Брюксел: Газ и ток на достъпни цени от Талин до Палермо

Webcafe.bg
04.02.2011, 11:10 (обновена 04.02.2011, 15:26)
Набуко

Снимка: © БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу представи уникален европейски проект за 1 трилион евро, който ще свърже до 2020 г. енергийната инфраструктура на общността

Енергийната сигурност е основната тема на Европейския съвет днес в Брюксел, а в навечерието му председателят на Европейската комисия Жозе Барозу лансира нов стратегически проект за Централна и Източна Европа, като най-пряко засегнати от него са България, Румъния, Полша, Чехия, Унгария и Словакия.

Целта му е да свърже енергийната инфраструктура на страните, разположени между Балтийско, Черно и Адриатическо море, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел Диана Чепишева. По предварителни оценки проектът, който ще се реализира в следващите 10 години, се изчислява на 1 трилион евро.

Новата инициатива, наречена Коридор "Север-Юг", ще изиграе специална роля в укрепването на стратегическата енергийна инфраструктура на целия ЕС, смята  Барозу. Той обсъди предложението с лидерите на страните, които предложението засяга пряко - България, Румъния, Полша, Чехия, Унгария и Словакия. 

Енергийните източници - обвързани

"Север-Юг" е дългосрочен проект, ще обхване и други държави и предвижда енергийните източници и трасета в района между Балтийско, Черно и Адриатическо море да бъдат свързани. Това се отнася най-вече за доставките на природен газ, но също - и за петрола и електроенергията. Очакваните резултати са повече енергийна независимост, по-сигурни доставки и по-стабилна икономическа перспектива за всички страни от Централна и Източна Европа. И енергия на достъпни цени от Талин до Палермо, както стана ясно.

До края на годината идеята за Коридора трябва да бъде официално одобрена, като още преди това специална работна група на високо ниво в ЕК ще очертае приоритетните проекти, сроковете и плановете за действие, като за реализацията им се очаква да бъде осигурено и еврофинансиране.

Сред страните членки липсва съгласие дали финансирането трябва да се поеме изцяло от тях и частния сектор или да се отпуснат средства от европейските фондове, предаде BBC. Великобритания и Германия са против еврофинансирането.

Франция ще настоява ядрената енергетика да бъде включена към енергиите, които трябва да намалят енергийната зависимост от страни извън ЕС.

В проекта за заключителна декларация от срещата на върха в Брюксел се изтъква необходимостта да се развиват инвестициите във възобновяеми енергии и енергии с малки въглеродни емисии, каквато е ядрената, както и въвеждане на много високи норми за безопасност при изкопаемите енергийни суровини.

Крайната цел на срещата на евролидерите е тройна - да се разнообразят начините за производство на електроенергия, за да се намали зависимостта от руски и близкоизточни ресурси, да се укрепят мрежите за пренос на газ и петрол до четирите краища на ЕС, както и енергийната ефективност.

200 милиарда евро - за незабавно изграждане на инфраструктура

Една пета от планираните инвестиции от 1 трилион евро до 2020 г. са за незабавното изграждане на инфраструктури за пренос на електроенергия, газопроводи и междусистемни връзки между европейските държави.

Въпреки общото становище, че осигуряването на средствата ще дойде от инвеститорите, които ще си върнат вложенията от сметките на крайните потребители, се смята, че енергийните връзки между страните трябва да подпомогнат "солидарно". Това ще позволи на някои страни да излязат от енергийната си изолация и да избягнат недостиг на доставки, както при последните газови кризи с Москва. Брюксел ще представи списък на тези проекти през юни 2011 г.

Oще: брюксел  ек  електроенергия  емисии  енергия  ес  жозе барозу  инфраструктура  коридор "север-юг"  природен газ  проект 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

1 Pavur Pezev | 04.02.201122:35

Колкото и да се пънете,всичкото газ иде от Русия и бивши ССР.Щом искате пактове и блокове,ша плащате колкото кажат братушките.Другото е йофтин популизъм.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани