Журналист-расист взе награда в Унгария | webcafe.bg
newscafe

Журналист-расист взе награда в Унгария

Webcafe.bg, по Reuters, Fox News и Glasove
19.03.2013, 11:39 (обновена 19.03.2013, 18:02)
телевизия

Ференц Санисло обича теорията на конспирацията

Най-високото държавно отличие за журналистика в Унгария бе присъдено на скандален телевизионен водещ, нашумял с расистки изказвания и топлите си връзки с управляващите. Ференц Санисло не се свени да прави антисемитски и антиромски намеци в ефир, поради което немалка част от сънародниците му го недолюбват.

Въпреки това, Санисло получи наградата "Михай Танчич" на името на известния унгарски писател и журналист от XIX век. Призът се връчва веднъж на пет години на трима души навръх националния празник на страната - 15 март.

Пиперливият водещ обвини евреите и ромите в "антиунгарска дейност". С друго скандално изказване журналистът нарече ромите "човешки маймуни".

Някои от предишните носители на наградата вече се отказаха от нея в знак на протест. Дори в управляващата десница се чуват гласове на съжаление - социалният министър Золтан Балог определи отличието за Санисло като "грешка", която нямал правомощията да поправи.

Победителите се избират от специално свикано жури, където обикновено попадат журналисти с различни политически пристрастия. Този път обаче представители на левите медии не били поканени. Везните натежали с решаващото включване на представител на изпълнителната власт, който настоял Санисло да бъде сред лауреатите.

Брюксел също критикува унгарските власти, които отдавна следи заради медийния контрол и спорните законови поправки, които ограничават демократичните права и свободи.

Израел моментално призова Будапеща да отнеме отличието на Санисло, който през 2011 г. бе глобен за скандално изявление срещу роми и евреи. Санкцията отнесе частната телевизия "Echo TV" - работодател на водещия и с доста ласкателна позиция по отношението на правителството.

Водещият упорства, че няма да връща наградата. "Това изобщо не е антисемизъм. Когато някой си позволи да критикува Израел, той винаги е определян като антисемит", защити се той.

През 2010 г. Санисло заяви, че Израел е създаден от Запада като негов бастион срещу Арабския свят. Цялата драма в региона ще приключи, след като там бъдат изчерпани всички запаси на петрол, прогнозира той. И още - съвсем нормално било евреите да се преселят в Европа и САЩ от Обетованата земя.

Израелският посланик Илан Мор обяви, че наградата е дадена на "погрешния човек по много погрешни причини". "Този мъж и идеите му трябва да бъдат отхвърлени. Не трябва да му се дава награда", обяви дипломатът.

В Унгария живее една от най-големите еврейски общности в Централна Европа - около 150 000 души. Около 200 000 са ромите.

Другите двама носители на наградата също не са невинни агънца. Това са Янош Петрас, лидер на музикалната група "Карпатия", чиито текстовете са пропити от националистическа и крайнодясна реторика, както и археолог, който също не харесва евреите и през 2003 г. организира конференция за нацисткото минало на Унгария.

Унгария награди общо 200 души в празничната седмица - академици, журналисти, артисти и т.н.

Унгарска история

В края на 2011 г. Изследователският институт "Политикъл Капитал" със седалище в Будапеща публикува свое изследване, според което одобрението на крайнодесни позиции и политики сред унгарското население над 15-годишна възраст за периода от 2002 до 2009 г. е скочило от 10 на 21%, т.е. повече от два пъти. Това в международен план е прецедент.

Според индекса за радикализъм Унгария е на пето място от 33 изследвани държави. Радикализирането се изразява конкретно в антисемитски конспиративни теории и антициганизъм. Шокиращото, макар и очаквано, е, че 79% от привържениците на крайно дясната партия "Йобик" смятат, че престъпността при циганите е генетично заложена, с други думи, непоправима.

Широкото разпространение на расистки възгледи в обществото обаче личи от позициите на симпатизантите на другите големи партии - 61% от подкрепящите социалистическата партия и 60% от привържениците на "Фидес" също споделят това мнение за циганите. 

Антисемитски и ксенофобски настроения в Унгария е имало винаги. Унгарското правителство депортира през 1941 г. 19 000 евреи без унгарско гражданство, бежанци от окупираните от Германия страни, до германската окупационна зона в СССР. До влизането на германските войски в Унгария през март 1944 г. евреите с унгарско гражданство са в относителна безопасност. След това обаче се подготвя план и за тяхното депортиране. Негов "автор" е Адолф Айхман в съучастие с унгарските държавните секретари Ласло Баки и Ласло Ендре.

Необходимите за целта на операцията наредби са внесени от вътрешния министър Андор Ярош, а регентът Хорти е дал свобода на правителството да се разпорежда по въпроса. По време на процеса срещу Айхман в Израел през 1960 г. той свидетелства, че хората му били стъписани от жестокостта на унгарската жандармерия при извършването на депортирането на унгарските евреи.

Близо 450 000 евреи са депортирани до края на юли 1944 г., а след идването на власт на Ференц Салаши с неговата крайно дясна Партия на кръстосаните стрели са депортирани още 50 000 евреи и са разстреляни неизвестно колко хиляди на брега на Дунав в Будапеща.

Виктор Орбан може и да не се превърне в националпопулист, както предрича евродепутатът Даниел Кон-Бендит, пише журналистката от Glasove Мария Дерменджиева. Но именно Орбан допуска крайнодясната партия "Йобик", която има 47 депутати, да използва езика на омразата в парламента без никакви последствия.

Представителите на "Йоббик" правят откровено антисемитски изказвания, насъскват срещу циганите, мечтаят за Велика Унгария и подкрепят с две ръце всички националистически законодателни предложения на "Фидес".

14 държави, членки на ЕС, изолират Австрия, когато Хайдеровата Партия на свободата влиза във властта само с 20%. А Орбан има мнозинство от две трети. Проблемът с управлението на това правителство не е само в новата конституция и в останалите нови закони, а в общата нагласа, в насъскването на обществото срещу евреи, цигани и всичко чуждо.

Орбан казва на националния празник през март миналата година: "През 1848 г. ние забранихме на Хабсбургите да ни диктуват правилата. По-късно не търпяхме и Москва да ни диктува. А сега няма да допуснем, Брюксел да ни казва какво да правим". По времето на това изказване Унгария председателства същия този ЕС, срещу който премиерът открито се противопоставя.

Oще: виктор орбан  депортация  евреи  ес  изказвания  история  йобик  медии  награда  омраза  парламент  партия  унгария  фидес  цигани 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

3 Mile Manolov | 20.03.201303:29

в европа съвсем скоро това ще е нормално.. толерастията им дойде у повече muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

2 янаки | 19.03.201314:30

Това си е чистата истина, всяка критика срещу Израел е антисемитизъм.
Израел не изпълнява нагло стотина резолюции на ООН, окупира чужди територии, колонизира чужди територии.

Обявява борците за независимост за терористи, Като на всеки убит израелец убива стотици невинни палестинци, разрушава цели квартали.

Блокира стопанския живот на окупираните от него територии.

И всичко това му е позволено. Толкова примери има с други страни, които за по-малки нарушения на човешките права, са били прегазвани от САЩ и НАТО.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.04.2011, 10:50

1 abductor | 19.03.201314:04

Пореден жалък про-еврейски ревлив гърч. Най-обичам, когато някой препоръчва разни идеи да бъдат отхвърляни, най-демократично, разбира се. Също така ме забавлява свободното използване на думички като "антисемит" и "нацист" за всеки, който не се кефи на богоизбраните. Ама семит и евреин не е едно и също Усмивка Милчева, ти ли го писа това?
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани