Министър Дянков е крайно време да пътува зад океана - определено е вреден за цялата страна, заяви председателят на БЛС Цветан Райчинов | webcafe.bg
newscafe

Лекарският съюз праща Дянков зад океана

Webcafe.bg
19.10.2010, 14:01 (обновена 19.10.2010, 17:39)
Цветан Райчинов

Снимка: © БГНЕС

Крайно време е министър Дянков да пътува зад океана, заяви председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов

Лекарският съюз разваля споразумението с правителството, стяга се за протести и иска оставката на Симеон Дянков. От своя страна властта оставя в сила и за 2011-а варианта, при който - както и досега, здравната каса ще има блокиран в БНР резерв от част от парите за здравни вноски - в размер на 2%.

Шефът на БЛС д-р Цветан Райчинов се отказа от споразумението, което подписа с правителството преди седмици. На заседанието на тристранния съвет Райчинов е скъсал документа, тъй като, по думите му, правителството няма намерение да спази нито една точка от споразумението: "Целта на споразумението е било единствено да се спрат протестите. А никой не е имал намерение да го изпълнява, най-малко министър Дянков", заяви той.

Д-р Райчинов каза още, че лекарите, заедно със синдикатите, подготвят протести. "Да, категорично протест ще има, не случайно сме заедно с д-р Тренчев. Това ще реши днес Националния съвет на БЛС и ще решим съвместно със синдикатите. Но това, което трябва да знаят колегите, е, че нито задължението по изплащане на средствата до края на годината ще се случи, нито в 2011-а за който и да е български гражданин, по какъвто и да е начин, ще има нещо по-добро в здравеопазването", каза Райчинов по БНР.

Здравният министър д-р Стефан Константинов смята, че решението на д-р Цветан Райчинов е обяснимо. Самият той определи преди време споразумението с лекарите като прибързано.

На заседанието на тристранката днес стана ясно, че от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще има трансфер от 340 млн. лв. към Министерството на здравеопазването. Отделно със 100 млн. лв. от парите в касата през 2011 г. ще се плащат натрупани дългове към болниците от тази година. Според лекарите така се оказва, че няма да получат обещаните им допълнителни средства за здравеопазване, както им беше обещано в споразумението. Затова и Райчинов скъса документа с подписа на премиера Бойко Борисов.

"Щом споразумението е скъсано, за нас това означава, че всички точки от него отпадат. Ние го изпълнявахме. Остава предишният проектозакон", каза Дянков.

И оставката на Дянков

И БЛС поиска - отново - оставката на финансовия министър, тъй като обещаните им повече пари, вписани в споразумението, липсват в проектобюджета на НЗОК.

"Министър Дянков е крайно време да пътува зад океана. Този човек е определено вреден за цялата страна". Това заяви Цветан Райчинов преди заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Освен проектобюджета на здравната каса, тристранката обсъжда и този на НОИ, отхвърлен по-рано днес от работодатели и синдикати на заседание на Надзорния съвет на осигурителния институт.

"Изненади има колкото искате и всички те са със знак минус. Парите ще отидат в министерството, а не в реалното здравеопазване. Това е бюджет, който да оправи бакиите от тази година и да създаде нови за следващата. В този бюджет няма и намек за реформа", каза Райчинов.

По думите му бюджетът на НЗОК ще запази статуквото и няма да доведе до каквито и да е положителни промени в здравеопазването. Според него фактът, че лекарите са искали реформа, вече няма никакво значение, защото такава няма да се състои.

Райчинов припомни, че лекарите така и така са решили да протестират, ако исканията им не бъдат изпълнени. Той потвърди, че в бюджета на НЗОК за 2011-а са заложени 50 млн. лева по-малко за болниците, отколкото през настоящата година.

Отхвърлен е и бюджетът на НОИ

Работодателите и синдикатите са отхвърлили проектобюджета на държавното обществено осигуряване за 2011 г., който беше разгледан днес от надзорния съвет на НОИ, съобщи "Дневник", цитирайки вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков.

Ние гласувахме против, тъй като в проекта на закона е вкарано предложението на министъра на труда Тотю Младенов срокът, през който работниците от първа и втора категория получават ранна пенсия от НОИ, да се удължи с още една година - до края на 2011 г., обясни Ненков.

Бизнесът настоява частните пенсионни  фондове най-сетне да си влязат в ролята - т.е. да започнат да изплащат професионални пенсии на работниците от първа и втора категория труд от 1 януари догодина, което в момента продължава да прави НОИ. В противен случай те няма да подкрепят увеличението на осигуровките с 1.8% от 1 януари догодина.

Oще: блс  бюджет  здравеопазване  министър  нзок  пари  протести  симеон дянков  споразумение 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.07.2010, 13:10

2 чичо | 31.10.201010:15

И като как си представяте реформите, 20 години реформи, 20 години с все по-голямо нежелание влизаме и с по-голямо омерзение излизаме от болниците. Дъщеря ми се роди през социалистическо време - занесох кутия хубави бонбони и голям букет цветя на екипа. Когато тя роди, трябваше да се извадят едни 1500лева , чувам, че вече е по-скъпо. Лекари с по 50-60000лв заплата, няма лошо, ама защо за работника , колкото и кадърен да е няма и 1000 в провинцията или 2000 в София? Ами инженера?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.09.2010, 00:00

1 koncentratico | 19.10.201014:28

а реформата кога ще стартира?
не стигат ли 20 години здравен социализъм в условия на пазарна икономика?
   

оценка

+0 -0