Кой има полза от АЕЦ "Белене" - освен лобито й | webcafe.bg
newscafe

Кой има полза от АЕЦ "Белене" - освен лобито й

Webcafe.bg , по "24 часа"
21.03.2012, 16:03 (обновена 22.03.2012, 08:27)
бойко борисов, георги първанов

Президентът Георги Първанов нахлупи на България "Голям шлем" - АЕЦ "Белене", "Южен поток" и "Бургас-Александруполис" през януари 2008 г. А Царя обяви през 2002 г. възраждането на "Белене". Сега какво ще прави Борисов

В интервю пред руското издание ProAtom.ru Булат Нигматулин, бивш зам.-министър на атомната енергетика на Русия, критикува продължаването на проекта АЕЦ "Белене", който според него е за сметка на руския бюджет и е нерентабилен. Пълният текст на аргументите му е публикуван в "24 часа".

Анализът излиза в момент, в който Москва започва да демонстрира нервност заради забавянето на проекта, а изявленията на българските власти са, че българо-руски ядрен проект няма да има. В същото време се говори за монтиране на реактора, сглобен за "Белене" на АЕЦ "Козлодуй", без да има проект, търг и каквото и да било. Няма го още и анализът на британската банка HSBC, която месеци наред пресмята доколко е изгоден проектът за България. А в края на месеца изтича поредният 14-и анекс, благодарение на които България разсрочва решението си за строежа от 2008-а насам.

Според Нигматулин общата инвестиция в АЕЦ "Белене" се изчислява на 10 млрд. евро, като се включат и допълнителните разходи на българската страна за строеж на инфраструктурна мрежа за преобразуването и транспортирането на произвежданата в централата електроенергия към преносната мрежа.

Товар от 24 млрд. евро за българската икономика вижда в реализирането на този проект Нигматулин. При това положение проектът може да се изплати за 19 години при производство на 14 млрд. квтч електроенергия от двата блока на стойност не по-малко от 10 евроцента за квтч, посочва експертът и сравнява тази цена с тарифата на АЕЦ "Козлодуй", която е 2,2 евроцента.

Нигматулин посочва, че българската икономика ще бъде натоварена с 27 млрд. евро за 19-те години за изплащане на проекта.

Според него втора атомна централа в България не е необходима - в резултат на деиндустриализацията на страната има спад в потреблението на електроенергия и големи излишъци на електроенергия.

По БВП България е една от най-бедните страни в Европа. Същевременно в България производството на електроенергия на глава от населението е 5900 квтч, в Италия - 4900 квтч, Гърция - 5400, в Унгария - 3600, в Турция - 2900, в Румъния - 2700. От което се вижда, че българската икономика има съществен излишък от електроенергия в сравнение със своите съседи дори при годишен износ от 7-8 млрд. квт.ч (20% от обема на производството), посочва специалистът.

Ето защо строителството на АЕЦ "Белене" до излизането от експлоатация на двата блока на АЕЦ "Козлодуй", тоест до 2030-2035 г., е икономически необосновано, подчертава Нигматулин.

Пазарен риск от 27 милиарда евро представлява непосилно бреме за икономиката на България и е в противоречие с политиката на ЕС за стабилизация, допълва той.

Нигматулин коментира още дали България ще може да върне на Русия щедро предлагания й от "Росатом" кредит за дострояване на атомната централа, какви рискове поема Русия в случай, че вложеното в строителството на "Белене" не се върне. Според него на България не й трябва да приема условията на Русия за строеж на АЕЦ, а трябва да се поучи от Турция как се сключва договор за изграждане на ядрена централа.

Oще: аец белене  булат нигматулин  българия  електроенергия  икономика  рентабилност  росатом  русия  строителство  товар  турция  цена 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.03.2012, 23:59

5 Evgeni Metodiev | 22.03.201200:05

Електромобили, промени в климата, обещания за по-силна икономика - причините са МНОГО. Преминаваме към двусезонен климат със много студени зими и много горещи лета - двете крайности причиняват сериозни пикове в потреблението - последните години през зимата това се вижда. По неофициални данни дори в пиковете е имало внос (!!!), за което разбира се господата от правителството няма как да кажат. Лятото историята се повтаря. Освен това, целта на подобна мощност е стабилизирането на страната в позицията и на енергиен лидер (износител). Енергията има кой да я купива - турция с развиваща се икономика, Гърция - реално без адекватно производство, Сърбия, която и сега купува и с растежите, които бележи ще има нужда от още ток. Ако ние наистина не действаме своевременно (дали 7 и 8 блок в Козлодуй или Белене), ще останем не просто без износ, но и ще внасяме. От кого? От колегите Румънци, които не само ще почнат да предевяват все повече териториални последици, ами ще строят и все повече мощности. А кой има полза? френското лоби в Румъния, което строи реактори там. Поуката е, че накрая ние пак ще сме губещи... и то с много повече, отколкото ако строим. Защото магистралите не правят икономика - последната не работи на асфалт, а на ток ;)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

4 pepe | 21.03.201221:24

Интересно, че никой не смята електромобилите, въпреки че в Европа се пише програма след програма за замяна на петрола с електричество.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.03.2012, 13:53

3 rossbul | 21.03.201220:29

Нов интернет портал – WAZZUB e търсачка подобна на Google, но е решила (за първи път!)да дели 50% от приходите си с регистрираните потребители.Регистрирайте се и с поканата към близки и приятели започвате да печелете от8-ми април 2012! Всеки нов приятел, който ще поканите с персоналния си линк, било чрез коментар във форум, e-mail , Skype или разговор, и се регистрира чрез него, увеличава факторът, по който ще се изплащат парите ви! Успех! Прилича на пирамида, но не е, защото след 08.04.2012 се спира регистрацията на нови членове!! Вашата покана е тук: http://signup.wazzub.info/?lrRef=5e63e7a8
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

2 Божидар Гюлмезов | 21.03.201218:35

Браво на човека, много точно го е казал, а данните са убийствени.
Заеби я таз централа, въз от тука.
Давай 7 блок в Козлодуй ако не може да се шитне в Турция и да забравяме за въпроса.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

1 иван | 21.03.201218:33

Все същият слугинаж. Старата песен на нов глас!
Само че преди нотите се пишеха в Москва, а сега се композират във Вашингтон.
Гостдиригентите са осигурени.
Атитпросветници, които „от девет дерета вода ще донесат” за да ни покажат колко е прав новият ни „голям брат” и къде са ползите за България, също винаги са се намирали.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани