ГЕРБ на минус по симпатии според "Алфа Рисърч" | webcafe.bg
newscafe

ГЕРБ на минус по симпатии според "Алфа Рисърч"

Webcafe.bg
05.03.2012, 13:58 (обновена 05.03.2012, 14:09)
Бойко Борисов, Симеон Дянков, Мирослав Найденов

Снимка: © Sofia Photo Agency

Доверието в премиера Борисов обхваща по-широки обществени кръгове, отколкото това към кабинета

Премиерът Бойко Борисов запазва доверието на 38% от избирателите, но ГЕРБ губи 2% от симпатизантите си. Това показват данните от националното представително проучване на "Алфа Рисърч", проведено от 22 до 29 февруари сред 1015 души.

Към края на февруари склонност да гласуват за управляващите заявяват 23.9% от пълнолетните граждани на страната. Подкрепата си за партията оттеглят най-вече жителите на областните градове и селата, средните поколения, хората с високо образование, отчитат социолозите.

Доверието в премиера Борисов обхваща по-широки обществени кръгове, отколкото това към кабинета. Важен негов ресурс е запазването на подкрепата сред средните социални слоеве, но в областните градове и селата критичността расте с по-бързи темпове.

Оценките за дейността на правителството се запазват почти без промяна в сравнение с декември 2011 г. - 22% положителни, 36% отрицателни. Одобрението идва основно от електората на ГЕРБ и в по-малка степен от симпатизантите на "Атака" и "Синята коалиция".

Социолозите отчитат, че за пръв път вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов, макар да остава най-одобряваният член на кабинета, събира повече негативи, отколкото позитиви за своята дейност.

Нито един от министрите не се възприема като безусловно "успешен"

Николай Младенов, Мирослав Найденов и Лиляна Павлова са аритметически най-одобряваните министри. Социолозите отчитат ръст в негативните оценки за министри, които пряко или косвено бяха засегнати от събитията с най-голям обществен отзвук през изтеклия период - Нона Караджова и Стефан Константинов. Отрицателният доклад за България на Европейската комисия, скандалите около Агенцията по вписванията, конфликтите съд - вътрешен министър водят до лек спад в индекса и на по-слабо познатия правосъден министър Диана Ковачева.

Скандалът с цените на лекарствата рикошира остро върху имиджа на кабинета

Въпреки че тръгва от разследване срещу фармацевтичните компании, скандалът с цените на лекарствата рикошира изключително остро върху имиджа на правителството. 27% от българите са на мнение, че отговорност за високите цени носят фармацевтичните компании, 69% обаче са убедени, че отговорността е на здравната каса и Министерство на здравеопазването, които не са реагирали своевременно в полза на пациентите.

Доверието към Трайков не спада

Въпреки че общественото мнение е силно критично както към приемането на ACTA, така и към проучванията за шистов газ, поемането на отговорност от страна на министър Трайков е изиграло положителна роля и протестите не са довели до спад в неговия индекс на доверие.

Оценка на реакциите

Според данните 56% от българите оценяват положително реакциите на кабинета след наводненията в Югоизточна България. Не така обаче стоят нещата с подписването на ACTA без обществен дебат по темата (42% отрицателни оценки), превишаването права на полицаи и случаите на полицейско насилие при задържане на заподозрени (69% негативни мнения), скандала с бонусите (49%) и цените на лекарствата (58%).

Oще: алфа рисърч  герб  проучване  рейтинг 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

4 Mile Manolov | 05.03.201220:44

нема ли некои да се метне на амбразурата? нема фън така Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

3 Чинчифон | 05.03.201216:41

Ако бяхме прости,никога нямаше да одобрим ГЕРБ и да дадем власт на Бойко Борисов.Но ние сме умен народ,който благодарение на високият си интелект забогатява бързо във финансово и материално отношение.Ставаме все по-богати и все по-умни!Много сме! Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

2 Крив Макарон | 05.03.201215:43

Лековато изследване, засягащо по-повърхностни теми. Както си му е обичаят, проведено сред "избирателите" без право на мнение.
За мен е много по-инетесно, да направят изследване сред хората с дребен и среден бизнес как оценяват проблема с (между)фирмената задлъжнялост. Също така и проблема със задълженията на държавата към фирмите и оценката им за управлението на ГЕРБ от тази гледна точка. И като продължение на темата, проблемите с безработицата и толерирането на корпоративните бизнес интереси.
Нека вземем под внимание, че дребния и средния бизнес осигуряват голям дял от работните места и мнението на хората, които го движат би следвало да има тежест.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

1 Оня Дето Го Трият | 05.03.201214:27

"....Цветан Цветанов, макар да остава най-одобряваният член на кабинета...."

Да няма печатна грешка нещо? Чуди се
Егати кабинета ако ЦЦ му е най-одобрвания член.....
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани