И правосъдният министър Маргарита Попова призна, че има правосъдие на две писти | webcafe.bg
newscafe

Българската Темида с две лица - за бедни и за богати

Webcafe.bg
18.05.2011, 10:21 (обновена 18.05.2011, 10:48)
Маргарита Попова

Снимка: © БГНЕС

В България наистина се създава усещането за двойно правосъдие - една съдебна система за бедните и една за богатите...

В България наистина се създава усещането за двойно правосъдие - една съдебна система за бедните и една за богатите. Това каза министърът на правосъдието Маргарита Попова в сутрешния блок на бTV.

Миналия месец това заяви й американския посланик Джеймс Уорлик, а думите му бяха възприети негативно от главния прокурор Борис Велчев и парламентарния шеф Цецка Цачева.

Това, което се вижда, създава такива усещания и аз не мога да опонирам с категорични и абсолютни доказателства срещу това твърдение, заяви Маргарита Попова. Според нея има дела, които създават такова усещане. Затова тя призова да се внимава как работим и как се разбира върховенството на закона.

Маргарита Попова обаче отхвърли обвиненията, че България е единствената държава в Европа, която залива съда по правата на човека в Страсбург с жалби за бавно правораздаване. Според нея такива са 10-12 държави на континента.

Попова уточни, че идеята за създаването на специалния фонд за обезщетения е да се защитят тъкмо интересите на гражданите. Тя обаче отхвърли тезата, че трябва да се търси персонална отговорност за забавяне на дела от представителите на държавните органи, тъй като много често самите обвиняеми, а и защитниците бавят умишлено процесите.

Правосъдният министър обяви още, че напълно разбира протеста на съдебните медици. По думите й въпросът с парите им ще бъде решен бързо, защото вече е подготвен проект за законодателна промяна, която засяга изплащането на експертизите. Но за експертизите въобще трябва да се работи концептуално, не може да се иска решение от днес за утре, смята Попова. Тя се обяви за изготвянето на концепция, която да уреди статутът на съдебните медици, перспективата за тяхната работа, квалификация, за продължаващото им обучение, а също и материалната база.

Oще: бедни  богати  джеймс уорлик  маргарита попова  правосъдие  съд 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани