Не 800 хил., а 600 хил. лева бонуси при Мирослав Найденов | webcafe.bg
newscafe

Бонусите в земеделието

Webcafe.bg
22.02.2012, 17:31 (обновена 22.02.2012, 17:45)
Мирослав Найденов

Снимка: © Sofia Photo Agency

Мирослав Найденов уточни, че не 800 хил., а 600 хил. лева бонуси са раздадени в системата на земеделското министерство за миналата година

Администрацията на Министерството на земеделието е раздала над 800 хиляди лева бонуси, а във фонд "Земеделие" са раздадени над 1 млн. лева, каза депутатът от БСП Меглена Плугчиева, цитирана от БНР. Тя определи това като цинизъм.

"В тези условия на тежка криза, на абсолютна бедност, на която се обрича населението ни, този цинизъм е абосолютно престъпен и недопустим. Още повече, че темата земеделие и провал на селскостопанската ни политика и деформации на аграрния сектор са ежедневие и нещо, с което се занимаваме в парламента"., посочи Плугчиева.

Междувременно министър Мирослав Найденов уточни, че не 800 хил., а 600 хил. лева бонуси са раздадени в системата на земеделското министерство за миналата година. Той каза, че допълнителните пари са взети не от ръководството, а от служители и то като премии за извънреден труд, като премиите не надвишават една работна заплата.

"Това са бонуси, раздавани също от фонд работна заплата за извънредна работа. И в момента даваме на хората, които работят извънредно за евакуирането на животните от наводнението. Има винаги при извънреден труд бонуси, които се раздават, защото това е начинът. В извънработно време, когато работи, ти трябва да го премираш. Нито аз, нито заместниците, нито някой от политическия кабинет е получавал", каза Найденов, цитиран от радиото.

"Един служител в Министерството на земеделието и храните не е получавал повече от 1 работна заплата бонус. Това е нищо в сравнение с някои данни, които се оповестиха. От ръководния състав на Министерството на земеделието и храните - нито аз, нито заместниците ми, никой не е получавал бонуси", заяви още Найденов.

Той посочи, че Румен Порожанов е отговорил официално като директор на ДФ "Земеделие" (ДФЗ), че има раздадени около 1 200 000 лв. бонуси в ДФЗ. "Порожанов отговори за начина, по който са раздавани тези бонуси. Информацията не е скрита, беше публикувана. Бонусите са раздадени за извънредна работа и са част от Фонд "Работна заплата". ДФЗ си има ръководство и решенията за бонусите се вземат от ръководството на фонда, не от министъра", посочи Найденов.

Тези хубавци, тези крадци...

Като говори БСП за гори, първото, което хрумва на нормалния човек, е заменка. Това заяви междувременно министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, цитиран от агенция "Фокус", по повод критиките на левицата за политиката му по управлението на горите и търговията с дървесина.

"Имаме много къса памет - тези хубавци, тези крадци, които откраднаха българската гора чрез заменки, те да ми говорят за гора. Щели да ме плашат, да ме съдят за обида. Няма обида, тях обществото ги посочи. Те заменките ги направиха пред очите на обществото и ние да го забравим и те да обясняват, че нещо в гората...", каза още Найденов.

Конфликтът между министър Найденов и представители на левицата за кризата на пазара на дървесина продължава втора седмица с взаимни обвинения. БСП обвини управляващите и министъра в лобизъм и непрозрачни сделки с дървесина и подаде сигнал до прокуратурата.

Депутатът от БСП Корнелия Нинова днес заведе дело за клевета срещу министъра, след неговото изказване, че БСП, и по-конкретно Нинова, са се облагодетелствали от дървената мафия и затова били срещу новата система в сектора, въведена от него.

Междувременно от левицата поискаха оставката му и заради назначението на шефа на "Напоителни системи" Георги Харизанов, разследван по две дела, който вчера беше отстранен.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.