Еврокомисар започва проверка на спрените от Лондон заеми за студенти | webcafe.bg
newscafe

Еврокомисар започва проверка на спрените от Лондон заеми за студенти

Webcafe.bg
24.03.2014, 10:50 (обновена 24.03.2014, 11:13)
vassiliou

Еврокомисарят Андрула Василиу ще разследва решението на Лондон за временно спиране на заемите за румънски и български студенти

Еврокомисарят по образованието, културата, многоезичието и младежта Андрула Василиу ще започне официално разследване на решението на Великобритания за временно спиране на заемите за издръжка за румънски и български студенти. Тя е обявила това в отговор на въпрос, отправен от румънския евродепутат Ренате Вебер, предаде румънската агенция "Медиафакс".

Според Василиу приетата в края на м.г. мярка не нарушава правата на гражданите, а е "временна и административна (мярка) с цел да отговори на тревогите от рязко нарастване на броя на молбите за заеми за издръжка".

В отговора до Вебер еврокомисарят е посочила, че вследствие на подадената от евродепутата информация и "редица оплаквания, получени в комисията" се е появило съмнение за начина, по който британските власти са се заели с този въпрос в разумни срокове.

Василиу уточнява, че при това положение е било взето решение да започне официално разследване и ще бъдат поискани допълнителни обяснения от британските власти за ситуацията.

През ноември 2013 г. британските власти взеха решение за временно спиране на заемите за издръжка за студенти от страни членки на ЕС, за да проверят на легитимността им заради регистрирани злоупотреби.

Мярката е в сила за студенти от Румъния и България, които учат във всички форми на висше образование във Великобритания, частно и държавно, както и за студенти от други страни от ЕС, които учат в частни колежи.

Oще: андрула василиу  българи  великобритания  еврокомисар  заеми  разследване  румънци  студенти 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.