Гърция посреща новината за отпуснатите 110 млрд. евро заеми за 3 години пак със стачки | webcafe.bg
newscafe

Гърция посреща спасението на нож

Webcafe.bg
03.05.2010, 11:36 (обновена 03.05.2010, 16:03)
greece

Снимка: © БГНЕС

Гърция посрещна с нови стачки новите драстични мерки, които въвеждат правилото пари срещу реформи...

Гърция посрещна на нож драконовските мерки за икономии и намаляване на разходите, изисквани от ЕС и МВФ срещу договорените 110 млрд. евро заеми за 3 години. Премиерът на Гърция Георгиос Папандреу обеща в края на мандата си една "възродена Гърция". Синдикалисти пък предричат 20% безработица и непредсказуеми за страната последици. 

Стачни действия обявиха федерацията на държавните служители АДЕДИ, Общата конфедерация на труда ГСЕЕ, подкрепяният от Комунистическата партия синдикат ПАМЕ и много други браншови
сдружения.

Началото е дадено днес с 24-часова стачка на работещите в местното самоуправление. На 4 и 5 май държавният сектор в Гърция ще бъде блокиран заради обявената от федерацията АДЕДИ 48-часова стачка. За 5 май пък е планирана обща национална стачка.

Реформи по репецта и натиск на МВФ и ЕС

Единственото ни послание е съпротива, заяви председателят на ГСЕЕ Янис Панагопулос, определяйки мерките на кабинета като "изключително болезнени". Синдикатите се обявяват срещу исканите от ЕС и МВФ орязване на заплати, пенсии и трудови права, за увеличаване на пенсионната възраст и настояват за започване на колективни договаряния и за сключване на трудови договори.

Гръцкият премиер обаче заяви, че не се интересува от жертвите и политическата цена и че в действията му го води единствено интересът на държавата. За първи път Папандреу, който дойде на власт през октомври м.г., косвено призна, че мерките за излизане от кризата вероятно ще костват на него и на ПАСОК втори мандат. Той обаче изтъкна, че оцеляването на нацията и избягването на фалита е единствената национална червена линия за правителството и че няма да бъде направена крачка назад. „Не е лесно решение за никого, но сме тук, за да вземаме правилните за Гърция решения - това е отговорността ни", заяви Папандреу.

Пенсиите се намаляват до 30%

Намаляване на пенсиите до 30%, както и увеличаване на границата за пенсиониране с до 15 години предвиждат промените в пенсионно-осигурителната система на Гърция, съобщиха гръцките медии. След 2018 г. пенсиите ще се изплащат след 40 години трудов стаж, а не след 37, както досега. До 2015 г. се вдига на 60 години границата за преждевременно пенсиониране. От 2011 г. до края на 2013 г. ще бъдат изравнени на 65 г. възрастовите граници за пенсиониране при мъжете и жените в държавния сектор.

С изравняването на пенсионната възраст около 140 000 държавни служителки ще бъдат принудени или да се пенсионират на 60 г. с намалена пенсия, или на 65 г. - с пълна. От 2018 г. пенсиите ще се определят на базата на вноските през целия осигурителен стаж, а от тази година ще се удържат 5-7-9% от пенсиите над 1400 евро.

При пенсиите (и в държавния, и в частния сектор) двете допълнителни пенсии ще бъдат намалени до общо 800 евро, в случай че пенсията не надвишава 2500 евро месечно.

Пак се вдига ДДС - след първото му повишение от 15 март т.г.

ДДС, който в Гърция има диференцирани ставки, се вдига за втори път след 15 март, когато беше повишен. Увеличават се и имотните данъци, намаляват се 13-а и 14-а заплата в държавния сектор, пак се съкращават, този път с 8%, надбавките на държавните служители и за 3 години се замразяват заплати и пенсии. Близо 45 млрд. евро ще трябва да платят работещите и пенсионерите в Гърция.

Въпреки че програмата засяга периода 2010-2013 г. затягането на коланите ще продължи най-малко до 2014 г., тъй като тогава са необходими допълнителни 5 млрд. евро, така че за първи път бюджетният дефицит да падне под границата от 3% от БВП (на 2,6%).

Правителството успя да защити доходите в частния сектор, където няма да бъдат засягани двете допълнителни заплати. Тези в държавния сектор обаче ще бъдат намалени на по 500 евро всяка и по-конкретно - 500 евро премия за Коледа, 250 евро премия за Великден и 250 евро надбавка за лятна отпуска. Тези суми ще се дават, при положение, че смесените доходи на служителя не надвишават 3000 евро месечно.

Кабинетът предлага ново увеличение на акциза върху алкохола - 30%, и с 10% - на цигарите и горивата, както и вдигане на трите ставки на ДДС съответно на 23%, 11% и 5,5%.

Само от увеличаването на ставките на ДДС и на акциза върху цигари, алкохол и гориво са планирани допълнителни приходи от 1,25 млрд. евро през 2010 г. и на 1,6 млрд. евро през 2011 г. Законопроектът ще бъде внесен в парламента тази седмица. Освен това за трети път от началото на годината се увеличава данък лукс - този път с 10%, въвежда се специален данък върху високо печелившите предприятия (5-10%), въвеждане на зелени такси, от които се очакват 300 млн. евро през 2011 г.

Хазната погва длъжниците си, за да събере 23 млрд. евро

В опит да повиши събираемостта на приходите си, гръцката държава обещава да преследва длъжниците си. Според гръцките медии Министерството на финансите е решило да следва тактиката на моркова и пръчката към общо 827 396 малки и големи длъжници на държавата, които дължат над 23 млрд. евро. Това е 10% от БВП на Гърция и една шеста от сумата, с която МВФ и ЕС ще подпомогнат изпадналата на ръба на фалита Гърция. 

Гръцкото финансово министерство обеща да намали с 50% натрупаните лихви за всички, които изплатят наведнъж задълженията си към данъчните служби до края на май или договорят схема на погасяването им. Сега обаче "тоягата" е конфискация на имущество, включително и на доходи от наеми.

Гръцкият парламент - като българския, със скромни икономии

Със скромни съкращения на разходите към всеобщите усилия се присъединяват и депутатите в Гърция. По същия начин постъпиха и българските им колеги, чиито икономии за тази година се равняват на две беемвета.

Премиерът Георгиос Папандреу е поискал парламентът да даде пример в усилията за намаляване на разходите. Така малко след като беше оповестен пактът с нови мерки, и парламентът съобщи, че депутатите няма да получават 13-та и 14-та заплата, а т.нар. 15-та и 16-та заплата (извънредни компенсации) ще бъдат намалени с 20-25%.

Основната заплата на гръцките депутати е около 5700 евро месечно, като само от участие в различни комисии народният представител можа да си набави още 3000-4000 евро месечно. „Та неа" коментира, че парламентът продължава да е държава в държавата, тъй като - на фона на кървавите мерки за народа и бизнеса, депутатите са решили да намалят с 8% надбавката си за офис и транспортни разходи.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.04.2010, 19:25

1 darcas | 03.05.201014:19

В Гърция тази мярка ще проработи, защото хората там са платежоспособни, а им започна туристическия сезон. Докато тук в България, потреблението ще се свие, и приходите от ДДС ще се увеличат само за 1-2 месеца, после ще се сринат на нива по-ниски от сегашните.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани