За една година премиерът Бойко Борисов е загубил 7% от одобрението за дейността си, но е одобряван още от 62% от българите | webcafe.bg
newscafe

След 1 година власт още сме Бойковина

Webcafe.bg
12.07.2010, 15:28 (обновена 12.07.2010, 16:04)
Бойко Борисов

Снимка: © БГНЕС

След година власт на Бойко Борисов и ГЕРБ повечето българи му вярват страшно много...

И след една година власт мнозинството българи дават одобрение и за премиера Бойко Борисов, и за властта му, позитивните оценки доминират над негативните - и друга алтернатива не виждат. Това показват резултатите от проучване на общественото мнение за работата на правителството и на Народното събрание през първата 1 година, извършено от Националния център за изследване на общественото мнение (НЦИОМ).

За една година премиерът Бойко Борисов е загубил 7% от одобрението за дейността си (от 69 % на 62 %). В момента премиерът е подкрепян от три четвърти от младите хора на възраст под 30 г., от по две трети от заможните, висшистите, столичаните и жителите на областните градове.

Най-големите успехи на правителството през първата година на управление според интервюираните са: борбата с престъпността (посочена от 31% от пълнолетните българи), борбата с корупцията на всички нива, размразяването на еврофондовете и реформите в държавната администрация (съкращенията на чиновници и на звена с дублиращи се функции).

Критиките: реформите са на стендбай

Критиките към кабинета Борисов от началото на неговия мандат досега са свързани с липсата на добри резултати в икономическата и в социалната сфера - със замразяването на доходите на населението (заплати и пенсии) и с общественото усещане, че не се предприемат адекватни мерки за намаляване на безработицата у нас.

Позитивните оценки доминират над негативните за първата година от управлението на кабинета Борисов: 44% към 37%. Най-високо е одобрението сред младите, сред образованите и сред живеещите добре българи. Сред възрастните над 60 години и сред нискообразованите негативните оценки вземат превес над позитивните.

79% от симпатизантите на ГЕРБ определят управлението на своята партия като успешно, а едва 11% - като неуспешно. Още преди Бойко Борисов да оцени работата на кабинета си през първата година с "много добър", юлското национално представително проучване на НЦИОМ регистрира, че симпатизантите на ГЕРБ дават аналогична оценка - много добър 4.50. Средната оценка на пълнолетните българи за работата на кабинета обаче е добър 3.80.

Две трети от младите хора на възраст под 30 г. пишат оценки 4 и 5 на кабинета. Подобни са оценките и на 60% от интервюираните на възраст между 50 и 60 години, както и на висшистите.

Най-често столичаните дават оценка за работата на кабинета добър 4 (42% от тях). 9% от симпатизантите на ГЕРБ пишат на правителството отлична оценка, 39% - много добра, а 42% - добра. Едва 10% от симпатизантите на управляващата партия са на мнение, че управлението заслужава по-ниска оценка.

76% от избирателите на БСП пишат оценки 2 или 3 за работата на кабинета през първата му година. Подобни са оценките и на избирателите на ДПС. 46% от определящите като успешна първата година от управлението на ГЕРБ, му пишат добър 4. Други 41% му дават оценка от много добър 5. Очевидно представите за успех на кабинета засега се вместват в интервала между оценките 4 и 5.

Само 10% загуба на доверие за една година

От август 2009 до юли 2010 г., правителството на ГЕРБ е загубило 10% от одобрението за работата си. Една година след идването на ГЕРБ на власт, неодобрението към работата на кабинета надхвърля с 4% одобрението. Критичността идва преди всичко от мъжете, от ниско образованите и от жителите на селата, а подкрепата - от столичаните, от образованите и от трудово активните българи.

Одобрението към полицията нараства с 8% през изминалата година - от 43% на 51%. Полицията печели най-много симпатии сред мъжете, сред най-младите, но и сред най-възрастните българи, сред образованите и сред жителите на областните центрове.

По-голямата част от членовете на кабинета са успели да увеличат одобрението за работата си през изминалите месеци. Министър Цветан Цветанов влезе във властта с висок рейтинг, който продължава да расте през първата година управление. През юли 2010 г. го одобряват 68% от българите, освен това е и най-одобряваният министър сред симпатизантите на опозицията.

Министър Мирослав Найденов е на път да удвои одобрението за работата си (от 23% на 43%) и се оказва един от най-харесваните членове на кабинета. Чувствително нараства и подкрепата за работата на министър Николай Младенов - от 25% на 42%. Министър Росен Плевнелиев добавя 6% одобрение за работата си през последната година.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.07.2010, 07:18

2 Ateist | 03.08.201002:44

Ти под мен,озлобяла комунисти4еска тикво - видя ли кои са против ГЕРБ - селяните,простите,старите - тоест ЛО6ИЯ МАТЕРИАЛ...

Време е да падате в гроба другари,много измряха от вас,малко останаха - дойде редът ви за дългото пътуване към гроба на историята..

Ходом - мар6 селски,ходом мар6 русофилско-слажянска отрепко - към гроба на историята,ходом - мар6!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.06.2010, 05:54

1 ludipari | 12.07.201017:02

При капитализма важни са САМО резултатите! И нищо друго! Изобщо, човек е това, което прави. Останалото са празни приказки. А резултатите на кабинета Борисов са тези: влошаване на стандарта и качеството на живота.

Какво друго може да се очаква от некомпетентни и посредствени хорица?

А. Апостолов

www.Otslabni.net/blog
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани