Върни си бонусите и си върви | webcafe.bg
newscafe

Върни си бонусите и си върви

Webcafe.bg
29.02.2012, 15:23 (обновена 29.02.2012, 15:32)
оръжие, пари

Снимка: © justinesmith.net

Върни си бонусите и си върви

След заканата на премиера Бойко Борисов, че ще уволни всеки, който не върне или дари получените бонуси, в бюджета трябва да бъдат върнати около 100 000 лв., получени като допълнителни средства през 2010 г. Това изчисли финансовият министър Симеон Дянков. Междувременно от ДПС заявиха, че ще повярват, че решението на премиера е принципно, ако подходи към взелите бонуси, както към уволнената шефка на здравната каса д-р Нели Нешева.

Кой колко

Сумата трябва да бъде върната от 12-13 министъра и началници на кабинети. Това са политически кабинети, така че законовото основание е решение на премиера, заяви Дянков, цитиран от „Сега".

Според него сумата е доста по-малка от тази, взета от Тройната коалиция, защото е спряно получаването на средства за участие в бордове. Раздадените средства за 2011 година се проверяват, както и тези на областни и заместник-областни управители.

Заместник-министърът на финансите Владислав Горанов ще върне получените от него пари във връзка с управлението на Фонд „Извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения". Става дума за около 18 000 лева на година. Министърът е разговарял със заместника си по въпроса.

"Освен Горанов, нито аз, нито другият ми зам.-министър, нито началникът ми на кабинета, нито парламентарният ми секретар сме получавали каквито и да е било суми", каза още Дянков.

Аз мисля като министър-председателя

Министърът на културата Вежди Рашидов заяви, че в неговото министерство бонуси не са раздавани, освен по точковата система, където може да са давани между 100 и 200 лева. „Това е най-бедното министерство", заяви Рашидов и каза, че ще провери дали има хора в Министерството на културата, които трябва да връщат пари. "Ако има такива хора - ще върнат парите. Аз мисля като министър-председателя. Проблемът е морален. Когато хората са бедни и гладни, не е време за раздаване на пари, а за даване на пари", каза още Вежди Рашидов.

Сега отивам да им кажа да ги върнат...

Заместник-министрите на здравеопазването също са получавали бонуси. "Едната е получила 10 000 лева, а другата 9000 лева. Сега отивам да им кажа да върнат бонусите си или да ги дарят на Фонда за лечение на деца", каза здравният министър Стефан Константинов.

Аз не съм взимал

"Аз не съм взимал никакви бонуси", категоричен беше министърът на транспорта Ивайло Московски. "От незаети щатни бройки останаха пари и сме върнали към Министерството на финансите над 80 000 лева, а към зам.- министри, началник кабинет и хора, които са заслужили някаква награда, е разпределена по една заплата", допълни той. И според него политическото решение за връщане на бонусите е правилно.

Все пак Московски уточни, че в дружествата, на които той е принципал като НКЖИ и БДЖ, допълнителните пари се раздават с решение на борда на директорите. "За железниците съм сигурен, че не са раздавани, тъй като там финансовото състояние не е добро. По другите дружества вървят проверки", каза още транспортният министър.

Външно и МВР без угризения

"Цялата справка за раздадени бонуси в Министерството на външните работи е качена на интернет страницата на министерството. Ако не е качена, може да помолите нашите служба да ви я предостави", обясни външният министър Николай Младенов.

"Бонуси в Министерството на вътрешните работи не са раздавани и това сме декларирали многократно", каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Според него нито един от заместниците му няма да връща пари, защото не е получил допълнително материално стимулиране.

Първоначално парите ще бъдат връщани в бюджетна сметка, за да контролира кой колко връща. След това ще се решава какво да се прави с тях.

Всички да се наредят до Нешева

Ако това да върнеш бонуса, не е основание за оцеляването на тези, които са се отклонили от ценностната система, която проповядва министър-председателят, всички, извършили точно това, за което е освободена д-р Нешева, да се наредят до нея; министър-председателят да ги освободи. Тогава ще повярваме, че решението му е принципно. Това заяви на брифинг в парламента зам.-председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан, предаде Агенция „Фокус".

ПГ на ДПС поиска от премиера в писмен вид пълна и точна информация за това кои министри, както и назначени от вас ръководители на ведомства, на кои членове на политически кабинети и на какви групи лица по трудово и служебно правоотношение са раздавани средства за ДМС или под друга форма, колко и кога точно през годините на вашето управление.

За членовете на политически кабинети информацията се иска поименно.
Именно това искане на ДПС стана повод тази сутрин премиерът да нареди на министрите, зам-министрите и членовете на политическите кабинети да върнат или дарят бонусите си.

"Според Закона за достъп до обществената информация, въпросът с бонусите не може бъде тайна. В режим на надделяващ обществен интерес сме, няма никакви защити по линия на класифицирана информация и по Закона за защита на личните данни", подчерта Местан.
"Искаме да знаем - на кои групи лица са раздадени бонуси, точни сме в искането си", каза още той.

Местан бе категоричен, че "не е укорима политиката на допълнително материално стимулиране сама по себе си, ако е част от общата политика за повишаване на доходите на българските граждани. Тя става морално укорима, с оглед на категоричния ангажимент на ГЕРБ, че няма да провежда такава политика".

Oще: бонуси  министри 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.09.2010, 11:49

4 Yordan Zlatev | 08.03.201208:10

Ето как г-н Местан си запазва правото да получава бонуси за в бъдеще!
---------------------------------------------------------------------------------------
Местан бе категоричен, че "не е укорима политиката на допълнително материално стимулиране сама по себе си, ако е част от общата политика за повишаване на доходите на българските граждани.
---------------------------------------------------------------
Даже и не е помислил, че не само сега, а и за в бъдеще бонуси не трябва да се получават. Става само с един закон, за да не пропуснат онези предишни закони ,които им позволяваха вземането на "законни" бонуси. Закон, който в императивна форма забранява получаването на бонуси от администрацията и политически назначените лица в нея, обявени в предишни закони! Просто е!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.12.2011, 00:58

3 Krivcho | 01.03.201202:21

Направо се разридах.Какво ще правят без бонуси горките.Ами сега като се захарлачат горките и ще останат само с бонанусите си.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

2 deowin | 29.02.201219:41

Гнусен популистки ход Бесен
Неприятното е, че се намират достатъчно гласоподаватели, които въодушевено да ръкопляскат на Борисов, че бил 'спестил' 100к на народа.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

1 Гризли | 29.02.201217:39

Ох, отдъхнах си!
Не бях точно разбрал от новините, че става дума само за бонусите... Помислих, че и комисионите трябва да връщат министрите! И се притесних силно! Смее се

Ами ако откажат да ги върнат тогава какво?! България ще остане без правителство, даже и без хора близо до властта, които могат да поемат постовете!
А на Бойко кой ще му каже да върне бонусите? Ако ги има де...
Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+1 -0