Световната банка: Шокът от кризата ще се повтори | webcafe.bg
newscafe

Световната банка: Шокът от кризата ще се повтори

Webcafe.bg
18.01.2012, 11:49 (обновена 18.01.2012, 11:56)
криза, спад

Ескалация на кризата няма да пощади никого. И на развити, и на развиващи се държави икономическият растеж може рязко да се понижи до нивата или дори под равнищата от 2008-2009 г

Всички страни по света, но особено развиващите се икономики,  да се готвят за растеж още по-слаб от очакваното, рецесия в еврозоната и за шокове, които в някои случаи може да са по-тежки от най-лошите месеци от началото на кризата през 2009 г.

Това предупреждава Световната банка в разпространената днес прогноза за 2012.

В GEP-2012 (Глобални икономически перспективи) значително са коригирани очакванията за тази и следващата година в сравнение с прогнозата от юни 2011 г.

През 2012 г. и 2013 г. глобалната икономика ще нарастне с 2.5%, а не с 3.2%, каквато бе лятната прогноза. В еврозоната вместо ръст от 1.8% се очаква рецесия от -0.3%, за развитите държави вместо 2.7% икономиката ще расте с 1.4%, а при развиващите се икономики корекцията е от 6.2% на 5.4%.

По-бавният растеж вече се забелязва в отслабваща глобална търговия и поевтиняващи цени на суровините, допълва Световната банка.

"Развиващите се държави трябва да оценят къде са слабите им места и да се подготвят за нови шокове, докато има време", препоръчва Джъстин Лин, главен икономист на Световната банка. Тези икономики разполагат с по-малко фискално и монетарно пространство за маневрите, които можеха да си позволят през 2008-2009 г., посочва още докладът на банката. В резултат на това способността им да реагират може да се окаже ограничена, ако пресъхнат международните финанси и глобалните условия рязко се влошат.

Ханс Тимер, директор за прогнозите за развитие в Световната банка, посочва, че "развиващите се държави трябва да рефинансират бюджетните си дефицити, да изберат кое е най-важното в социалните им разходи и инфраструктура и да проведат стрес тестове на банките си".

В държавите със средни и ниски доходи ситуацията изглежда добре, но ефектът от случващото се в тези с високи доходи се усеща по цял свят. Средното оскъпяване на дълговете на развиващите се държави е достигнахо 45 базисни пункта, а брутните капиталови потоци към тях са се сринали със 170 млрд. долара през втората половина на 2011 г. (за същия период на 2010 г. тази сума е била 309 млрд. долара).

"Ескалация на кризата няма да пощади никого. И на развити, и на развиващи се държави икономическият растеж може рязко да се понижи до нивата или дори под равнищата от 2008-2009 г. Няма думи, които да опишат колко важно е да се подготвят планове за реагиране", коментира Андрю Бърнс, един от авторите в доклада.

България е посочена сред страните, на които тази година се очаква да им излезе по-скъпо да наберат средства от кредитните пазари в чужбина. В GEP-2012 се посочва, че трябва да се погаси външен дълг, възлизащ на 18.6% от БВП на България. Поради прогноза за излишък потекущата сметка в размер на 2% от БВП в доклада се уточнява, че реалният размер на задълженията е 16.6% от БВП.

България - заедно с държави като Румъния, Малайзия, Виетнам и Уругвай - е и сред страните, които трябва да погасят през 2012 г. краткосрочен дълг в размер на 8-10% от БВП.

Oще: икономика  криза  растеж  шок 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.01.2012, 09:02

1 светъл балкански субект | 19.01.201210:14

Диалог от филма "Името на Розата" между героя на Шон Конъри и Библиотекаря в горящата библиотека :
-----------
героя на Шон Конъри към Библиотекаря : Спасете Тайната книга от пламъците !!
Библиотекаря: Защо да я спасявам-хората ще разберат че няма Бог , което обезсмисля съществуването на Дявола - от какво ще се страхуват тогава , как ще ги управляваме ??
   

оценка

+0 -0