Главното мюфтийство се обяви срещу "Ислямска държава" | webcafe.bg
newscafe

Главното мюфтийство осъжда "Ислямска държава"

Webcafe.bg, в-к "Сега"
12.09.2014, 13:55 (обновена 12.09.2014, 14:24)
д-р Мустафа Алиш Хаджи

Снимка: © Главно мюфтийство

Главното мюфтийство на мюсюлманското изповедание в Република България осъжда строго действията на джихадистите от "Ислямска държава" в Близкия Изток

Главното мюфтийство на мюсюлманското изповедание в Република България осъжда строго антихуманните и терористични действия на радикалната сунитска групировка "Ислямска държава" на територията на Ирак и Сирия.

Ръководството на мюфтийството разпространи декларация, според която се заклеймяват варварските покушения, извършвани от джихадистите.

"От висотата на своята отговорност пред обществото и отзивчивост към зачитане на човешките права, радетел на хуманизма и свободата" мюфтийството заявява "своята остро осъдителна и заклеймяваща позиция относно варварските покушения" на джихадистите.

В декларацията се казва още: "Отнемането на невини човешки животи, насилието, терорът и всички форми на тяхната проява към цивилните и невинни граждани, са абсолютно неприемливи, дълбоко укорими и не се припокриват с принципите на религията.

Безпрецедентното погазване на висшите достойнства на исляма и принизяването му до средство за постигане на политически и властови ресурс силно ни огорчава.

Ислямската религия под никаква форма не проповядва насилието и заклеймява погубването на човешкия живот без значение какъв е поводът за подобен акт".

От мюфтийството приемат, че ксенофобските актове на насилие, породени от "инфантилен властови ламтеж, подплатен с дълбоко непознаване на високо нравствените ислямски ценности и очевидно невежество, представляват сериозна опасност за световния мир.

Според ислямските духовници, никъде в Свещения Коран или Сюннета-традицията на пратеника Мухаммед (а.с.) не се споменава нищо за "Ислямска държава".

Според религиозните водачи от мюсюлманите, а и от всички хора, се изисква справедливо управление, без оглед на разликата между хората - било тя социална, религиозна, или етническа.

Според ислямската традиция избраният държавен глава не налага своята воля чрез насилие и убийства, защото една от основните цели на Исляма е да съхранява живота на хората, а не да пролива кръвта им,  се твърди в декларацията.

Ето още от изявлението: "Мюсюлманите не трябва да се поддават на провокацията на тези хора (б.р.: на джихадистите), а да се разграничат от действията им. Представителите на висшето ръководство на Главното мюфтийство заявяват готовност да работят усилено и всеотдайно за духовния и високо морален разцвет на духовните ценности и добруването на цялото българско общество".

Декларацията на Главното мюфтийство на мюсюлманското изповедание в Република България е подкрепена и от Националния съвет на религиозните общности в страната".

Oще: главно мюфтийство  декларация  ислям  ислямска държава  ксенофобски актове  мюсюлмани 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани