Исканията за СРС.та одобрени почти на 100 процента | webcafe.bg
newscafe

99.3 на сто одобрени СРС-ата, една пета годни в съда

Webcafe.bg
11.03.2010, 17:56 (обновена 11.03.2010, 18:20)
борис велчев

Снимка: © БГНЕС

Главният прокурор обеща статистика колко от СРС-тата са ползвани като доказателства за съдебната фаза от процеса и колко - по прекратени дела

99.3% от исканията на прокуратурата за специални разузнавателни средства (СРС) са били одобрени от съда като основателни, но не се знае каква част от тях са свършили работа като доказателства. По данни на председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев 17% от СРС-ата се прилагат като доказателства в съда.

Главният прокурор Борис Велчев и председателят на парламентарната подкомисия за контрол на СРС Веселин Методиев (ДСБ) не казаха днес каква част от СРС-та са използвани като доказателства пред съда.

Методиев обяви, че процентът на ефективността на приложението на СРС-ата в съда ще се обсъжда с Лазар Груев.

Според Борис Велчев понякога срещу едно лице се прилагат повече от едно СРС и затова изглежда така, сякаш много хора са контролирани.

Предотвратяването на едно престъпление също е дейност, за която може да се използва СРС, каза главният прокурор. "Нека да не драматизираме единствено и само образуваните досъдебни производства и материалите, внесени в съда въз основа на използвани СРС. Има и други обществени полезни дейности", коментира той.

Главният прокурор обеща прокуратурата да направи статистика колко от СРС-тата са ползвани като доказателства за съдебната фаза от процеса и колко от тях - по прекратени дела.

До април прокуратурата ще даде данните за всички дела, по които е използвано СРС. Ще се конкретизира както бройката на използваните СРС-та, така и броят на лицата, тъй като понякога срещу едно и също лице се използва повече от едно СРС, което създава впечатление, че е много голям броят на подслушваните лица. Ще се направи и статистика колко СРС-та са използвани по прекратени дела.

Главният прокурор призна, че има случаи и на провалени разследвания и СРС-та поради изтичане на информация.

Шефът на подкомисията и обвинител №1 смятат, че законът за СРС трябва да бъде променен, за да се дадат гаранции за унищожаване на материалите, които не обслужват наказателното производство или защитата на националната сигурност.

Важно е обществото да се информира, затова имаме съгласие да махнем много от секретността по тази тема, каза Веселин Методиев. Двамата с главния прокурор се договорили да осъществяват съвместен контрол на СРС-ата и тяхното използване, тъй като комисията - без помощта на Главна прокуратура, няма да може да дава информацията, от която обществото се вълнува.

Oще: борис велчев  веселин методиев  срс 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани