Съдът пусна руския дисидент Николай Кобляков | webcafe.bg
newscafe

Съдът пусна руския дисидент Николай Кобляков

Webcafe.bg, по БГНЕС
09.09.2014, 16:40 (обновена 09.09.2014, 16:42)
Николай Кобляков

Мярката на Кобляков е променена от "домашен арест" в "подписка"

Съдът промени мярката на неотклонение за руския дисидент Николай Кобляков от „домашен арест" в „подписка". Докато не приключи производството по екстрадиция, Кобляков не може да сменя адреса си, без да уведоми съответните органи.

Магистратите са наложили по-леката мярка на руския дисидент, защото до задъртжането му на летището в София, той има изрядно процесуално поведение и няма опасност да осуети производството по екстрадация. Докато е бил под домашен арест, Кобляков е спазвал отговорна процесуална дисциплина.

Кобляков обясни пред съда, че работи върху проект за домове за възрастни хора и в края на август този проект е бил представен на вицепремиера на България. Кобляков заяви, че не е извършил никое от описаните престъпления - не е присвоявал и не е придобивал никакви активи, не е фалшифицирал никакви подписи. За досието от Русия смята, че е очевидно политически мотивирано.

Според адвоката му Биляна Писова от документите, с които се иска Кобляков да бъде екстрадиран, не става ясно какво конкретно той е извършил, „тъй като формулирането за твърдени конкретни негови деяния е много неясно". Тя все пак посочи, че текстът на една от точките е извършване на мошеничество с цел придобиване на чуждо имущество, чрез измами или злоупотреби с доверие.

Кобляков, който е руски активист за човешки права, е поискал политическо убежище в България. До президента е внесено искане за предоставяне на политическо убежище за дисидента, поради заплаха от преследване и злепоставянето му от властите на родната му държава.

Кобляков беше задържан на летище София в края на юли, защото е издирван от руските власти и чрез Интерпол, а има и искане за екстрадирането му, тъй като се е отклонил от правосъдието и се е укрил от властите в Русия.

Утре Софийският градски съд ще заседава по същинското искане за екстрадиция.

Oще: арест  домашен арест  кобляков  николай кобляков  подписка  прокуратура  прокурор  русия  руски дисидент  съд 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани