Националният дворец на културата (НДК) става държавно еднолично акционерно дружество | webcafe.bg
newscafe

НДК най-сетне влезе в правния мир

Webcafe.bg
04.05.2011, 13:18 (обновена 04.05.2011, 17:27)
симеон дянков

НДК е много неясен юридически субект, който не е давал отчети и не е плащал корпоративен данък, каза финансовият министър Симеон Дянков

Националният дворец на културата, който съществува от времето на Людмила Живкова до ден днешен като стопанско обединение, най-сетне влезе в правния мир. Несменяемият от 23 години директор на НДК Христо Друмев от днес вече не е шеф на комплекса. Самата сграда е в експлоатация от 1981 г.

Националният дворец на културата (НДК) става държавно еднолично акционерно дружество, реши днес правителството. "Така осъществяваме промяна, за която се говореше през последните над 20 години. Това беше част и от антикризисния план на кабинета м.г.", коментира вносителят на решението - вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Досега НДК е много неясен юридически субект, който не е давал отчети и не е плащал корпоративен данък, каза Дянков. От днес НДК ще работи като държавна компания с пълната прозрачност и отчетност, каквато трябва да се води от тези дружества, увери той.

Комплексът ще е на подчинение на Министерството на финансите докато се направи одит на управлението му за последните 10 години и докато се установи финансовото му състояние. След това ще премине към Министерството на културата. Предстои и Фестивалният комплекс във Варна да бъде апортиран в същото дружество.

Предметът на дейност няма да се променя и НДК няма да се приватизира, обяви Дянков. По думите му предварителните резултати от одита били "меко казано, обезпокоителни". Имало е огромна поредица от нарушения по обществените поръчки през последните 3 години. Палитрата им е била толкова широка, че финансовият инспекторат смята да издаде наръчник за това как се нарушава законът.

От днес НДК ще се управлява от петчленен борд на директорите. В него влизат трима финансови одитори, които ще са с петгодишен мандат. Тяхната задача ще е да преценят финансовото състояние и структурата на НДК , след което да предложат как тя да се подобри.

Нито Дянков, нито министърът на културата Вежди Рашидов коментираха дали установените нарушения ще бъдат изпратени на прокуратурата.

Единствен по рода си

Понеже НДК не е търговско дружество, в регистрите е съществувал като "друг вид субект" с предмет на дейност експлоатация на театрални сгради, музикални и концертни зали и студиа.

Сдобива се с него след разпореждане на Министерския съвет от февруари 1990 г. Земята около НДК пък е публична общинска собственост. След 1991 г. държавата спира субсидиите на НДК и оттогава се самоиздържа.

Отчети и баланси не са обявявани. Не е ясно нито дали е работил с печалба, нито какви дивиденти е получила държавата - ако изобщо е получила.

От 2007 г. в регистъра на обществените поръчки фигурират  процедурите, които провежда шефът на НДК...

Пред БНР Христо Друмев заяви, че не знае какъв одит се води в момента в НДК. По думите му откакто е негов директор, са правени "два-три одита". На въпрос защо не са правени никакви отчисления към държавата, Друмев каза, че по цял свят такива институции са на издръжка на държавата, а НДК сам се издържа и не иска нито лев от държавата. Сметките сочели, че годишната издръжка на комплекса е около 10 млн. лева.

Oще: еад  ндк  симеон дянков  христо друмев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.04.2011, 19:05

3 Margarita Krasteva | 10.05.201111:59

Всички сме за Пловдив! Може и до Брюксел да прескочим, ако искате. ха ха ха
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.04.2011, 19:05

2 Margarita Krasteva | 10.05.201111:57

боксиране за последните три етажа на НДК Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.01.2011, 15:01

1 WWW_ORIGINALNI_BE | 05.05.201102:55

ГЕРБ правят и умни работи не само глупости !
   

оценка

+0 -0