Парламентът създаде временна комисия, която да провери обстоятелствата около обнародването на скандалната поправка, позволяваща реклама с изображение на наркотични вещества | webcafe.bg
newscafe

Парламентът разследва сам себе си за "Мери Джейн"

Webcafe.bg
13.05.2010, 10:46 (обновена 13.05.2010, 11:05)
Цецка Цачева

Снимка: © БГНЕС

Председателката на парламента Цецка Цачева обеща да се направи проверка по скандалната поправка "Мери Джейн" - сега да видим какво ще излезе от нея...

Парламентът реши днес, че ще провери сам себе си как скандалната поправка в закона за наркотиците, позволяваща реклама с изображението на наркотични вещества, е била обнародвана в Държавен вестник.

За нея пръв съобщи президентът Георги Първанов, който попита как промяната е излязла в ДВ без държавният глава да е подписал закона. След това се оказа, че един текст е бил приет от комисията, втори - четен и редактиран в движение в пленарна зала, трети е излязъл в ДВ.

Със 170 гласа "за" и шест "против" депутатите избраха днес временна комисия, която трябва да проучи как поправката е станала влязъл в сила закон. Предложението за временната комисия беше на БСП, откъдето се бяха заканили да сезират за случая и главния прокурор, но не го направиха. Комисията има 1 месец срок, за да установи обстоятелствата около поправката и има ли грубо нарушение на Конституцията и правилника на Народното събрание.

За неин председател беше избран Румен Иванов от ГЕРБ, негов заместник ще бъде Мая Манилова от БСП. За членове на комисията бяха избрани Четин Казак (ДПС), Петър Хлебаров (Атака), Ваньо Шарков (Синята коалиция) и Димитър Чукарски - независим депутат, който напусна редиците на РЗС. Партията на Яне Янев остана без свой представител в комисията, след като парламентът отхвърли предложението за член да бъде избрана Бисерка Петрова.

Председателят на парламента Цецка Цачева направи проверка при избухването на скандала, след която обяви само, че между 2000-2010 г. са обнародвани по същия начин - без президентски укази, 11 промени в закони.

Очакваме след проверката на парламента да се разбере най-сетне - поименно - кой точно е прокарал конкретния текст в закона за наркотичните вещества и кой е наредил на Държавен вестник да публикува разпоредбата като корекция.

В момента законът е коригиран в правилната посока, след като депутатите гласуваха нанова промяна в закона за наркотичните вещества и прекурсорите, с която върнаха ограниченията за рекламата с изображения на наркотични вещества.

Предишната ситуация позволяваше например на производители и вносители на напитки - спиртни, безалкохолни, енергийни и др., да рекламират продуктите си с изобразена тях марихуана... 

Oще: държавен вестник  закон  комисия  мери джейн  наркотици  парламент  поправка  прекурсори 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани