Общини и съдилища спират работа заради КТБ | webcafe.bg
newscafe

Общини и съдилища спират работа заради КТБ

Webcafe.bg
22.07.2014, 18:13 (обновена 22.07.2014, 18:58)
корпоративна търговска банка

Снимка: © webcafe.bg

КТБ е под специален надзор от БНБ

Общини и съдилища не могат да работят заради запора на сметките им в КТБ. Около 85 съдилища вече са без средства за издръжка, като се очаква до края на седмицата техният брой да нарасне, предупреди Соня Найденова, която председателства днешното заседание на Висшия съдебен съвет.

По думите й правителството продължава да мълчи по исканите от съдебния съвет допълнителни 19 млн. лв., за да може да се обезпечи правораздавателният процес до края на годината.

Според нея още при подготвянето на бюджета на съдебната власт е било ясно, че парите са орязани наполовина. Освен това, системно се отчита неизпълнение на заложените приходи от дейност на съдебните органи със 7.417 млн. лв. към 31 май 2014 г. Приходите от съдебни такси за същия период пък са с 5.048 млн. лв. по-малко от планираното.

Общините също се задъхват заради кризата с КТБ. „Доста от кметовете си държаха публичните средства в КТБ и работиха с банката добре. Не говоря за депозити, а за сметки, които обслужват както бюджета, така и европейските програми", оплака се пред БНР кметът на Созопол Панайот Рейзи.

„В момента около 6,8 млн.лв. не мога да ползвам. Това са средствата за водния цикъл на общината от МОСВ и всички останали - сметката към ДФ „Земеделие", сметката по социалните програми. В момента наистина сме доста затруднени не за друго, а защото фирмите работят, нормално е да има междинни плащания", обясни той.

„Eдната възможност е да вървим в посока на теглене на някакви големи кредити от други банки. Другият вариант е август, септември да се спре работата", обясни той и се усъмни, че няма да издържи още три месеца в това положение.

Кметът на община Белица Ибрахим Палев заяви, че общината е пред фалит заради затварянето на КТБ: „Общината има 11 европроекти към ДФ „Земеделие", по които всички аванси по договорите са в КТБ. За съжаление фирмите са спрели работа, защото докато не им гарантираме плащане на аванси. Става дума за около 12 млн. лв".

Oще: бнб  всс  ктб  панайот рейзи  сопозол  съдебна власт  съдилища 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани