Томислав Дончев става министър за еврофондовете | webcafe.bg
newscafe

Вместо Илиян Михов, габровски кмет в кабинета

Емилия Милчева
05.03.2010, 16:03 (обновена 05.03.2010, 16:23)
Томислав Дончев

Снимка: © БГНЕС

Вместо топикономистът проф. Илиян Михов, магистърът от Великотърновския университет и кмет на Габрово Томислав Дончев ще е министър по усвояването на еврофондовете - и вероятно трети вицепремиер в правителството

Вместо топикономистът проф. Илиян Михов, магистърът от Великотърновския университет и кмет на Габрово Томислав Дончев ще е министър по усвояването на еврофондовете - и вероятно трети вицепремиер в правителството.

Преди дни от ДСБ поискаха задължително да има такъв пост в правителството - независимо дали ще е тяхна кандидатура или такава на ГЕРБ. В предишното правителство в последните месеци за такъв бе назначена Меглена Плугчиева, която дори прекъсна мандата си на посланик в Германия. Тя обаче беше министър без портфейл и на практика нямаше административна структура, с която оперативно да ръководи процеса по усвояването на европейските пари.

Въпреки че премиерът Бойко Борисов обяви преди седмици, че замразява кандидатурата на преподавателя в INSEAD за управленски пост, докато му дойде времето, сега става ясно, че Михов ще си остане само съветник на Борисов.

В кулоарите на парламента днес министър-председателят обяви, че Томислав Дончев ще бъде предложен за министър по усвояването на еврофондовете, ако представителите на Европейската комисия гарантират, че тази структурна промяна в МС няма да попречи на усвояването на средствата във времето.

Следващата седмица Борисов очаква визита от представители на ЕК, които лично е поканил, за да оценят напредъка ни по усвояването на еврофондовете. „Тъй като искам да направим още по-координирани действията ни и да имам човек, който ежедневно да следи и общините, и министерствата - първо ще ги попитам дали това ще ни отложи във времето усвояването на парите. И ако кажат, че няма - тогава ще обсъдим конкретно", каза още Борисов.

„Искам в Министерски съвет до моя кабинет да имам подобен министър, който сутринта да дойде и да ми каже какви са проектите и къде има проблеми, за да мога аз да ги реша", каза още Борисов .

Сега вицепремиерът Симеон Дянков отговаряше за усвояването на еврофондовете.  Облекчаването на ресорите му Борисов обясни така: „Дянков няма ресурса време. Това изисква огромен ресурс от време. Аз искам, като се каже Каспичан или София този министър да знае какви проекти има днес, за какви пари кандидатстват, как ще се усвояват през деня, по какъв начин, ако не могат да ги усвоят и защо, как да им помогнем".

Позицията на Синята коалиция е, че  ако ще се прави някакъв пост с ресор „европейски фондове", то той трябва да е вицепремиерски, за да има повече пълномощия.
„Плугчиева беше назначена за център-нападател в Брюксел се опитваше да опровергава тезите на Европейската комисия. А работата трябва да бъде свършена тук, в България, а не в Брюксел.

Ние сме представили такава схема на премиера и на финансовия министър, според която най-важен е контролът в усвояването на европейските средства",  обясни тъмносиният депутат Асен Агов. Според Синята коалиция одитът и инспекторатът трябва да бъдат при този министър, който да има и пълномощия и контрол над някои оперативни програми като „Техническа помощ" и „Административен капацитет".

На въпрос дали кметът на Габрово Томислав Дончев е подходящ за поста, Агов каза: „Щом е преценил министър-председателят, че е подходящ, значи е подходящ. Ние сме оставили този въпрос на преценката на премиера, той носи отговорността за правителството и той назначава хората".

Oще: бойко борисов  европейски фондове  кмет  министър  томислав дончев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.