Социалният министър Тотю Младенов и НСИ очевидно водят различна статистика за безработицата | webcafe.bg
newscafe

Безработица по Тотю - 9.45, по НСИ - 11.2 на сто

Webcafe.bg
30.08.2011, 10:31 (обновена 31.08.2011, 12:15)
Тотю Младенов

Снимка: © БГНЕС

Как така не си съвпадат методологиите на Тотю Младенов и статистиката - според Младенов безработицата у нас все е под 10%

Няма драма. Така социалният министър Тотю Младенов коментира разминаването на данните за безработицата. Агенцията по труда дава данни за 9.45% или 314 000 безработни, а националната статистика - 11.2 на сто. Според Евростат безработицата у нас отдавна е над 10 на сто. През времето, когато европейската статистическа служба изнасяше данни за двуцифрена безработица, агенцията по труда държеше здраво нива под 10 на сто.

Различните методики били причината за разминаването, обясни Младенов.

Не само работодателят, а и работникът ще бъде глобяван, ако укрива доходи и плаща по-ниски осигуровки. Това отново повтори Младенов по Нова телевизия днес.

Около 10% от работещите са без договор, а около 33 на сто се водят, че работят на 4 часа, а в същото време работят много повече. Резултатът от всичко това е, че се укриват осигуровки.

В интервю за БНР в понеделник председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова каза, че приходите в бюджета са с 300 млн. лева по-малко и това се дължи предимно на ниската събираемост на осигуровките.

Благодарение на строгия контрол на Главна инспекция по труда и НАП драстично е намалял процентът на хората, работещи без трудов договор, но се увеличава броят на служителите, работещи на 4 часа по договор, а иначе работещи много повече, посочи министърът.

Затова трябва да бъдат глобявани служителите, работещи без трудов договор, все пак в трудовото законодателство има две страни и те имат ангажимент да спазват закона, категоричен е Младенов. И със синдикатите и с работодателите сме дискутирали този въпрос, до края на годината това ще залегне в Кодекса на труда - и служителят да плаща глоба, добави той.

За минималната работна заплата, Младенов каза, че от 1 септември тя става 270 лева, вдовишките добавки за пенсия ще се увеличат с 25.6%. "Хората ще си получат вдовишките добавки след 7 септември. В момента има преговори за определяне на минималните осигурителни прагове по браншове. След 13 септември окончателно ще се определят тези размери.

След няколко седмици ще има национална среща между синдикати и работодатели, където ще се обсъжда договаряне по браншове на увеличението на минималната работна заплата. До 15 септември очаквам от синдикатите и работодателите да се споразумеят за механизъм за определянето на минималната работна заплата, да го определят и да ни го кажат", каза още Младенов.

Oще: безработица  данни  договор  министър  нси  осигуровки  тотю младенов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.08.2011, 18:51

2 profesional | 30.08.201119:02

Нищо чудно, че данните не са верни. Шефката на Агенцията по заетостта е от времето на Масларова, ояла се е като прасе и се е отдала на разврат с по-млади мъже, хич не се интересува какво става с безработицата в страната....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

1 Гризли | 30.08.201115:14

E, според Дянк-off вече сме излезли от кризата - как тогава очаквате Тотю да признае, че безработицата е толкова голяма?!
Нали това правителство е най-доброто решение за България, нали само те ще ни направят най-великата европейска сила?!

Така че разни агенции и статистически институти да мълчат и да се занимават с друго!!! Всички министри знаят колко добре живеем, никой да не смее да съобщава неверни неща!!!
Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани