"Газпром" на ултиматума на Брюксел: Строим по график | webcafe.bg
newscafe

"Газпром" на ултиматума на Брюксел: Строим по график

Webcafe.bg, по БТА и БНР
06.12.2013, 12:35 (обновена 06.12.2013, 17:28)
Южен поток

Снимка: © Газпром

"Газпром" се надява по отношение на "Южен поток" Европейската комисия да направи изключение от правилата, както стана със "Северен поток"

Строителството на газопровода "Южен поток" ще продължи по график и при пълно съобразяване с местното законодателство и международните стандарти, заявява "Газпром".

Изненадани и разочаровани сме от опасенията от Европейската комисия към проекта, изразени едва сега, след като строителните дейности са в ход, заявяват от представителството на концерна в Брюксел.

Европейската комисия заяви, че междуправителствените споразумения между Москва и държавите от ЕС по газопровода "Южен поток" трябва да бъдат предоговорени, за да бъдат съобразени със законодателството на ЕС и изискванията на Третия енергиен пакет. Едно от тях е 50% от капацитета на тръбата да бъде предоставен за други доставчици. 

Комисията посочи, че в противен случай ще заведе наказателни процедури срещу държавите от ЕС, които са част от трасето на газопровода. 

В изявлението на "Газпром" се казва, че обичайно действие е трансгранични инвестиционни проекти да бъдат подкрепяни от междуправителствени споразумения, за да бъде постигната сигурност и стабилност за инвеститорите. 

Уточнява се, че  "Газпром" не е страна по тези споразумения, чиито текстове са достъпни от години. Споразумението между България и Русия за "Южен поток" е от 2008-а, когато на посещение в България дойде президентът Путин и двамата с тогавашния държавен глава Георги Първанов се споразумяха за т.нар. "Голям шлем" от три енергийни проекат, един от които е газопроводът. Самото споразумение обаче не е достъпно.

"Затова сме изненадани и разочаровани от опасенията от Европейската комисия, изразени едва сега, след като строителните дейности са в ход. Това е неподходящ момент, още повече, че в няколко държави проектът "Южен поток" бе изведен в национален приоритет", се казва в съобщението на "Газпром". България, а също и Сърбия направиха това.

В изявлението на "Газпром" се допълва, че оставащите въпроси от сферата на регулацията, свързани със законодателството на ЕС от областта на енергетиката, могат да бъдат изяснени паралелно. 

Вече имаме постигнато споразумение за изключение от правото на ЕС за "Северен поток". Вярваме, че е възможно изключение (по правилата на ЕС за разпределението на собствеността, достъпа и таксите по преноса) да бъде допуснато и в новия процес по отношение на "Южен поток", посочва "Газпром".

От ЕК вече заявиха, че за "Южен поток" засега не е поискано изключение от правилата на Общността. Москва неколкократно искаше тръбата да има специален статут, но Еврокомисията категорично отхвърли идеята.

В кратко прессъобщение вчера от Министерството на икономиката и енергетиката заявиха, че очакват ЕК да преговаря с "Газпром" при евентуално предоговаряне.

Знаеха отдавна

Не е вярно, че междуправителствените споразумения с Русия на страните участнички в "Южен поток" са публични от години, заявиха от Еврокомисията по повод днешните твърдения на "Газпром", предаде кореспондентът на БНР в Брюксел Диана Чепишева. От ЕК припомнят, че само някои от тези страни са публикували договореностите в официалните си вестници. България не е в това число.

Говорителката на комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер - Марлене Холцнер, съобщи, че ЕК е получила двустранните споразумения на страните-членки на ЕС с Русия през февруари т.г., имала е нужда от време да ги анализира, и през август е била готова с оценката си, че те противоречат на европейското законодателство. Още тогава засегнатите страни са били писмено уведомени за това.

Запитана дали е възможно при "Южен поток" да се приложи опитът от "Северен поток" - както предлагат от "Газпром", Марлене Холцнер припомни, че за северния газопровод е било поискано и дадено временно право на изключение от европейското законодателство. Ако "Газпром" помоли за изключение и за "Южен поток", ще преценим дали можем да го дадем, но такова искане не е постъпвало, заяви говорителката. 

Междувременно вицепремиеърът Зинаида Златанова подчерта в Брюксел, че България ще спазва европейското законодателство, но не коментира дали страната ни ще пристъпи към предоговаряне на споразумението с Русия за "Южен поток".

Oще: газопровод  газпром  европейска комисия  ек  ес  природен газ  съд  южен поток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.11.2012, 16:27

1 Прокопи | 06.12.201315:39

Естествено добре де, добре
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани