Зинаида Златанова завеща съдебната реформа на следващите | webcafe.bg
newscafe

Зинаида Златанова завеща съдебната реформа на следващите

Webcafe.bg, по БНР, Дарик
28.07.2014, 17:37 (обновена 28.07.2014, 18:11)
пламен орешарски

Въпреки трудностите и лошата политическа среда, Зинаида Златанова е доволно от своя престой в Министерството на правосъдието

Спиране на натиска върху съдиите - този успех отчете правосъдният министър и вицепремиер в оставка Зинаида Златанова, която призова следващото правителство най-сетне да извърши съдебната реформа.

Златанова събра медиите на прощална пресконференция, където призна, че не е имала силен политически гръб, за да прави големи промени с правосъдието.

По време на правителството на кабинета „Орешарски" не бе избран главен съдебен инспектор, въпреки опита за инсталиране на съдията от Върховния административен съд Веселина Тенева. Внесен бе и завършеният, но спорен проект за нов Наказателен кодекс.

"За съжаление в последните години рушенето на институциите бавно и последователно, но настоятелно за сметка на това, доведе до сегашното състоянието, в което е много трудно взаимодействието между институциите, в което цари разделение, противопоставяне, по теми, по които не би трябвало да го има. това е най-голямото ми разочарование, защото ако имаше по-добра среда, може би щяхме да постигнем повече", обясни министърът.

Златанова припомни и ситуацията, която е заварила в Министерството на правосъдието: „„Една правосъдна система, подложена на силен и системен натиск от изпълнителната власт. Нека никога да не го забравяме това. Няма да спра да го повтарям, за да не се случва никога повече".

Златанова си пожела по-стабилно правителство и мнозинство, както и да бъде прието всичко онова, което тя и екипът ѝ са разработили. Призова основните политически сили да се обединят около декларация за съгласие по основните насоки на съдебната реформа за следващите 7 години.

„Новото правителство да предприеме стъпки продължаването на съдебната реформа да стане национален приоритет. Как може да стане национален приоритет? Само и единствено чрез политическо съгласие на всички парламентарно представени партии, които и да са те", обясни Златанова.

Oще: всс  зинаида златанова  натиск  отчет  правосъдие  съдебна реформа  съдии 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани