136 години от боевете при Шипка | webcafe.bg
newscafe

136 години от боевете при Шипка

Webcafe.bg
24.08.2013, 10:32 (обновена 25.08.2013, 13:00)
Шипка

Снимка: © Уикипедия

В отбраната на Шипченския проход българските опълченци се сражават героично. Отблъскват няколко атаки за два дни

С национални тържества днес се отбелязва 136-годишнината от епичните боеве при Шипка през 1877 г., повратна точка в хода на Руско-турската война.

По време на 3-дневните боеве жертвите са 3100 руски войници и офицери и 535 български опълченци, а загубите на противника - над 8200 души.

В Соколския манастир ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите в боевете войни от Старозагорския митрополит Галактион. От местността Узана в Стара планина, от Соколския манастир и от храм паметника "Рождество Христово" към връх Шипка ще тръгнат три лъча на традиционния пеши туристически поход.

Президентът Росен Плевнелиев също ще се включи в честванията. Държавният глава прие на историческия връх почетния строй на гвардейците и държа реч.

"Днешният ден е свободен, пътят е открит"

"В нашите ръце е продължението на делото на опълченците, зад нас са хиляди славни герои, пред нас е животът на нашите деца. Нека работим достойно, нека действаме мъдро, нека надграждаме по пътя на националния идеал на българите за европейско развитие и просперитет". Това каза президентът и върховен главнокомандващ в своето слово.

"Нека сегашното и бъдещото поколение знаят с какви идеали са се вдъхновявали техните предци в мрачни за народа времена. Днешният ден е свободен, пътят е открит към единение и съгласие, към съграждане и прогрес", каза още президентът.

Епопеята

Шипченската епопея започва на 21 август 1877 г. Боевете се водят на най-високите точки на Шипченския проход - връх Свети Никола (днес връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо до 23 август между войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Столетов.

След боя при Стара Загора Сюлейман паша, след като попълва армията си с хора, оръжие и боеприпаси, насочва войската си, състояща се от 27 000 души, към преминаване на Шипченския проход.

На 19 август ген. Столетов съобщава, че целият корпус на Сюлейман паша е строен срещу Шипка, че силите му са огромни, но че неговите бойци от 36-ти Орловски пехотен полк и пет български опълченски дружини - 5500 души с 27 оръдия ще се бият докрай и че подкрепления "са крайно необходими".

Решителният и най-тежък бой започва на 23 август. С последни сили защитниците на Шипка бранят позициите. В последния момент пристига помощ - генерал Радецки с взвода си. Така армията на Сюлейман паша не успява да се съедини с войските на Мехмед Али паша и да подпомогне Осман паша, отбраняващ Плевен, заедно да изтласкат руската Дунавска армия северно от река Дунав.

Oще: боеве  войници  ген. столетов  епопея  президент  росен плевнелиев  руско-турска война  сюлейман паша  шипка 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани