Тийнейджъри изгориха Коран в Москва | webcafe.bg
newscafe

Тийнейджъри изгориха Коран в Москва

Webcafe.bg
10.01.2014, 22:08 (обновена 11.01.2014, 10:25)
Молитва

Снимка: © Getty Images

Подпалването на Корана провокира мюсюлманите в Русия

Заради запален в Москва Коран полицията издирва подпалвачите, съобщи вчера руското издание "Комсомольская правда". Всичко започва от едно видео, разпространено преди това в социалните мрежи.

Видеото е снимано през нощта: на улицата се различават силуетите на няколко тийнейджъри. В ръцете на един от тях е книга с традиционната зелена корица, с надпис "Коран".

Днес ние изгаряме Корана - смее се, заплитайки езика, един от тях и вади запалка. Вятърът подхваща пламъка, горят страниците на древното писание. Неизвестното момче хвърля книгата на снега. В кадъра се виждат неприлични жестове, чуват се смехове и неприлични думи.

По-нататък на кадрите се вижда лице на мигрант, който се е вкаменил от страх във вагон на метрото. - Повтаряй, отказвам се от Аллах! - Отказвам се от Аллах, - изплашено повтаря той.

Видеото вече е гледано от над 18 000 души (до вчера, бел.р.) - то е направено от откъслечните кадри, които са намерили в социалните мрежи мюсюлмани-националисти, оскърбени от акцията.

Видеото е озаглавено така: "След терористичните актове в мрежата се появиха видеа, където мюсюлманите са пребивани, след което масово ги карат да се откажат от Аллах".

Неизвестни копирали личните данни на момчетата, участвали в изгарянето на Корана в Москва и ги разпространили в интернет. За да демонстрират своята осведоменост в адресите, копирани тутакси на редица екстремистки сайтове, са допуснати умишлено грешки.

В същите тези екстремистки сайтове се появяват многобройни фотографии, телефони и дори домашните адреси на подпалвачите от Южно Бутово - те са на по 16-18 години. Следват призиви за незабавна разправа с действащите лица. Мюсюлманите канят "героите" от видеото в спортна зала, други - на открит честен бой.

Нека полицията се заеме  с наказанията

"Комсомольская правда" публикува колективен призив, публикуван в Интернет:

"Не искаме да разпалваме eтническа вражда и да настройваме хората, но за този случай е необходимо да разберат всички. Така повече не може да се живее! Такива чакали трябва да бъдат наказани, иначе тези нечовеци ще станат за пример и благодарение на своята безнаказаност ще продължат с акциите си.

Молим ви да се въздържате от каквото и да е самостоятелни действия по отношение на тези нечовеци, няма да заприличваме на тях! С разследването и наказанията на престъпниците трябва да се занимава полицията, нашата работа е да й помогнем.

Затова пишем тази жалба, като любезно Ви молим да поемете контрола и да проверите тази информация и въз основа на данните, получени за тези лица, да започнете наказателно производство по част 2 на чл . 116, чл. 282, чл. 148 от Наказателния кодекс на Руската федерация.

Заедно пишем това обращение в онлай приемната на Главното управление на Министерство на вътрешните работи на Русия в Москва, до началника А. Якунин".

На "Петровка" 38 видяли и приели жалбата в деня на подаването й. На следващия ден началникът на управлението Анатолий якунин разпорежда да се създаде специална оперативна група, която да установи организаторите на провокацията с подпалването на Корана.

В групата са включени оперативни сътрудници от редица подразделения на московската полиция. Наредено им е да установят в най-кратки срокове и да задържат организаторите на акцията.

Oще: екстремисти  коран  москва  мюсюлмани  подпалване  полиция  тийнейджъри 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани