Тийнейджъри изгориха Коран в Москва | webcafe.bg
newscafe

Тийнейджъри изгориха Коран в Москва

Webcafe.bg
10.01.2014, 22:08 (обновена 11.01.2014, 10:25)
Молитва

Снимка: © Getty Images

Подпалването на Корана провокира мюсюлманите в Русия

Заради запален в Москва Коран полицията издирва подпалвачите, съобщи вчера руското издание "Комсомольская правда". Всичко започва от едно видео, разпространено преди това в социалните мрежи.

Видеото е снимано през нощта: на улицата се различават силуетите на няколко тийнейджъри. В ръцете на един от тях е книга с традиционната зелена корица, с надпис "Коран".

Днес ние изгаряме Корана - смее се, заплитайки езика, един от тях и вади запалка. Вятърът подхваща пламъка, горят страниците на древното писание. Неизвестното момче хвърля книгата на снега. В кадъра се виждат неприлични жестове, чуват се смехове и неприлични думи.

По-нататък на кадрите се вижда лице на мигрант, който се е вкаменил от страх във вагон на метрото. - Повтаряй, отказвам се от Аллах! - Отказвам се от Аллах, - изплашено повтаря той.

Видеото вече е гледано от над 18 000 души (до вчера, бел.р.) - то е направено от откъслечните кадри, които са намерили в социалните мрежи мюсюлмани-националисти, оскърбени от акцията.

Видеото е озаглавено така: "След терористичните актове в мрежата се появиха видеа, където мюсюлманите са пребивани, след което масово ги карат да се откажат от Аллах".

Неизвестни копирали личните данни на момчетата, участвали в изгарянето на Корана в Москва и ги разпространили в интернет. За да демонстрират своята осведоменост в адресите, копирани тутакси на редица екстремистки сайтове, са допуснати умишлено грешки.

В същите тези екстремистки сайтове се появяват многобройни фотографии, телефони и дори домашните адреси на подпалвачите от Южно Бутово - те са на по 16-18 години. Следват призиви за незабавна разправа с действащите лица. Мюсюлманите канят "героите" от видеото в спортна зала, други - на открит честен бой.

Нека полицията се заеме  с наказанията

"Комсомольская правда" публикува колективен призив, публикуван в Интернет:

"Не искаме да разпалваме eтническа вражда и да настройваме хората, но за този случай е необходимо да разберат всички. Така повече не може да се живее! Такива чакали трябва да бъдат наказани, иначе тези нечовеци ще станат за пример и благодарение на своята безнаказаност ще продължат с акциите си.

Молим ви да се въздържате от каквото и да е самостоятелни действия по отношение на тези нечовеци, няма да заприличваме на тях! С разследването и наказанията на престъпниците трябва да се занимава полицията, нашата работа е да й помогнем.

Затова пишем тази жалба, като любезно Ви молим да поемете контрола и да проверите тази информация и въз основа на данните, получени за тези лица, да започнете наказателно производство по част 2 на чл . 116, чл. 282, чл. 148 от Наказателния кодекс на Руската федерация.

Заедно пишем това обращение в онлай приемната на Главното управление на Министерство на вътрешните работи на Русия в Москва, до началника А. Якунин".

На "Петровка" 38 видяли и приели жалбата в деня на подаването й. На следващия ден началникът на управлението Анатолий якунин разпорежда да се създаде специална оперативна група, която да установи организаторите на провокацията с подпалването на Корана.

В групата са включени оперативни сътрудници от редица подразделения на московската полиция. Наредено им е да установят в най-кратки срокове и да задържат организаторите на акцията.

Oще: екстремисти  коран  москва  мюсюлмани  подпалване  полиция  тийнейджъри 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани