Плевнелиев отрече да му е искан подкуп. Отрече да е давал. Отрече Цветан Цветанов да е лъжец, че го е казал | webcafe.bg
newscafe

Плевнелиев: Не ми е искан подкуп. Цветанов не е лъжец

Webcafe.bg
14.09.2011, 17:22 (обновена 14.09.2011, 19:00)
Ровен Плевнелиев

Снимка: © Sofia photo agency

"Не съм имал среща с никакви брокери - нито един, нито двама, нито трима"

"Не съм имал среща с никакви брокери - нито един, нито двама, нито трима. Лично на мен подкуп не ми е искан, самите вие знаете, че подкуп не се иска директно, а с много завоалирани намеци. Аз лично подкуп никога на никого не съм давал". Това заяви кандидатът за президент на ГЕРБ Росен Плевнелиев на извънредна пресконференция в централата на ГЕРБ.

Повод за изявлението му станаха думите на вицепремиера Цветан Цветанов от миналия петък в Пловдив. Председателят на предизборния щаб на ГЕРБ съобщи, че трима общински съветници от София, наричани "брокерите", са искали подкуп от 500 000 евро от Росен Плевнелиев през 2007 г., когато е бил управител на "Бизнес парк София".

"Обвързването на тази сделка с мътни зависимости, политически битки в Столичния общински съвет и предизборни компроматни войни е недопустимо и показва пълната безпомощност на опозицията да се раздели с миналото и за първи път да участва в избори с визия и решения", каза още Плевнелиев.

Помолен да отговори на въпросите на журналистите, Росен Плевнелиев заяви: "Каквото имах да кажа, го казах".

С изявлението си той на практика влезе в противоречие с думите на Цветанов. Кандидатът за президент обаче отхвърли твърдението на журналисти, че е обявил вътрешния министър за лъжец, с думите: "Не е вярно".

Междувременно вътрешният министър Цветан Цветанов продължи със странните си изявления по отношения на кандидата на ГЕРБ за президент Росен Плевнелиев.

"Аз съм единственият, може би, който най-много и силно желае победата на Росен Плевнелиев", увери той. Така той отговори на репортерски въпрос дали не работи срещу президентската кандидатура на ГЕРБ, след като обяви публично информация за укриването на искания от Плевнелиев подкуп през 2007 г. По това време Цветан Цветанов е бил заместник-кмет на София по сигурността.

Кандидатът на БСП за столичен кмет Георги Кадиев заяви, че въпросните общински съветници в момента са от групата на ГЕРБ. Припозналите се в обвиненията общинари от ГЕРБ Радослав Тошев и Орлин Иванов, заместник-председател на СОС, обявиха обвиненията за компромат.

Цветанов не отговори на въпроса защо не е разпоредил да се разследва случая с изнудването на Плевнелиев, тъй като по Наказателно-процесуалния кодекс е задължен.

Вместо това нападне  БСП. "Защо общинските съветници от София, които в момента се опитват да правят компромати, не са инициирали проверки в общинските предприятия, при положение че именно съветниците избират ръководствата им?", запита той по посока на Луната.

И увери още веднъж, че Плевнелиев е "изключително почтен, честен човек, който е успял, въпреки всичко, което му се е стоварило". "Трябва да отдадем нужното на качествата на кандидат-президента Росен Плевнелиев и като човек, и като професионалист, и като човек, който е представлявал европейския бизнес в България и е управлявал европейски пари", обясни вътрешният министър.

Цветанов каза още, че от 23 септември излиза в отпуск като вътрешен министър, за да може да помогне в предизборната кампания, като ще концентрира вниманието си в обиколки в страната и среща с избирателите.

Според него за 20 години българските граждани са се уморили от това политиците да очернят опонентите си. В случая обаче той създаде проблем за кандидата на собствената му партия. "За мен са важни политиките, които реализира отделният политик", заяви Цветанов.

Фактите, описани от Плевнелиев, в писмо до медиите

"С решения от 2001 и 2002 г. Столичният (написано е Софийският - бел.р.) общински съвет заменя парцели, собственост на Бизнес парк София и огромни инвестиции в инфраструктура.
Бизнес паркът дари огромен парцел на Околовръстното на първа линия и инвестиции в инфраструктура за десетки милиона лева - мостове, ляво на Околовръстно и т.н., за парцел от 14 декара, който се намира на неизградения булевард "Ал. Малинов".

Въпреки взетото решение от 2002 г. до 2008 г. Столична (написано е Софийска - бел.р.) община не финализира сделката. Бизнес паркът е купил земята, инвестирал десетки милиони в инфраструктура и чака общината да изпълни ангажимента си.

В годините на забавянето юридическата кантора, която обслужва бизнес парка, многократно присъства на различни комисии на СОС с надеждата казусът да бъде приключен.

В периода 2002-2007 г. немската компания "Линднер" и одиторите й Кей Пи Ем Джи изпитваха огромни затруднения да посочат сделката в баланса на фирмата-майка, която е листвана на борсата и оперира в 64 държави.

Появява се огромен проблем, тъй като срещу инвестициите за десетки милиони лева, които фирмата е направила за покупка на този парцел земя, и публичната инфраструктура, която подарява, няма нищо насреща си. Немските инвеститори обмисляха да съдят Столична община за неизпълнение и огромното забавяне.

Едва със смяната на политическото ръководство на Столична община в лицето на кмета Борисов беше поет ясен ангажимент, а не кухи обещания. Тогава и случаят беше доведен докрай със силната воля на кмета Борисов.

Затова тогава благодарих и сега пак благодаря на всички 49 от общо 54 общински съветника, които гласуваха тази сделка да бъде приключена. Така свършват фактите по сделката".

Oще: изнудване  подкуп  росен плевнелиев  цветна цветанов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.05.2011, 19:51

6 Rumen Andonov | 18.09.201113:44

Абе женчо,абе Роско,ти нас електоралните единици хептен за малоумни ни имаш!Как може едновременно да си прав ти и малоумникът Цветанов,дето те натопи,вероятно от глупост?Ако станеш президент,вероятно ще бъдем свидетели на следното телефонно обаждане: "Ало,шефе,на телефона е президентът на България!".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2010, 10:06

5 vanko1 | 15.09.201112:16

Цвъ Цвъ, понеже не можа да прости, че не стана кандидат-президент, саботира по всякакъв начин Плевнелиев. Въпросът е с или без знанието на Б.Б.? Значи, може и да имат договорчица с червените... Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

4 Mile Manolov | 14.09.201123:50

Гоце умира от смех вероятно тия дни Усмивка
Неговата триперлива история даже изглежда по-смислена ^^
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

3 янаки | 14.09.201121:16

Интервю на Плевнелиев пред в-к „Банкер” от 1 септември 2007 г
http://politics.actualno.com/news_360433.html
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

2 иван | 14.09.201121:09

В такива случаи, когато твърденията взаимно се отричат, но са, ако си вярва на Плевнелиев, вън от съмнение, от ситуацията може да се излезе като се постави под съмнение логиката чрез въвеждане на принципа на допълнителността.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.01.2011, 12:03

1 solaar | 14.09.201120:52

Двама души имат напълно противоположни твърдения. Кой от двамата лъже?
Когато става дума за подкупи и софийски кметове всеки е наясно, че този който казва, че не е давал лъже.
Бъдещият президент явно е лъжлив като цигане.
   

оценка

+0 -0