Без дебати депутатите подкрепиха предложението на Министерския съвет в Перник да има частен Европейски политехнически университет | webcafe.bg
newscafe

Парламентът одобри Пернишкия университет

Webcafe.bg
10.06.2010, 13:17 (обновена 10.06.2010, 16:17)
Георги Първанов

Снимка: © БГНЕС

Президентът Георги Първанов сбъдна обещанието, дадено през 2008 г. на съгражданите му в Перник - там да има ВУЗ

Вече няма пречки пред създаването на университет в Перник, след като днес 83-има депутати разрешиха там да има ВУЗ.

Така обещаното от президента Георги Първанов сбъдна премиерът  Бойко Борисов, който още в началото на годината разреши частния университет при посещение в миньорския град.

Без дебати народните представители подкрепиха внесеното от Министерския съвет предложение за Европейския политехнически университет.

По времето на тройната коалиция инициаторите за поредния ВУЗ в България направиха първи опит да получат акредитация от Националната агенция по акредитация, но бяха порязани, тъй като се явиха с регистрация от Каймановите острови. Такава все пак получиха - буквално в 12 без 5, в последните дни от мандата на кабинета Станишев, през юли 2009 г.

Ръководител на проекта е известният член на Централната избирателна комисия проф. Михаил Константинов.

Тогава получи акредитация от Националната агенция за оценяване и акредитация. Въпреки че  просветният министър Даниел Вълчев на няколко пъти изразяваше резерви относно разкриването на ВУЗ-ове в населени места, които са близо до големи университетски центрове. Освен идеята за разкриване на университет в Перник, който се намира едва на 30 км от София, друга екзотична идея, срещу която се противопостави Вълчев, бе за отварянето на ВУЗ в Бухово.

Учредителите на новия частен университет са община Перник и фирмите "Инвестек" ЕООД и "Бългериън пропъртис" ООД. Предвидено е там да се обучават бакалаври, магистри и докторанти в областта на информатиката, комуникационните науки, комуникационна и компютърна техника. Ще има и студенти по архитектура, строителство и геодезия.

„Интересът към българските университети тази година е 50% по-малко от миналата", каза просветният министър Сергей Игнатов. По думите му докато минат институционална акредитация, преподавателите от пернишкия университет не трябва да работят на друго място и трябва да са до пенсионна възраст. Тоест - вузът ще тръгне, ако си намери първо преподаватели на основен договор, не гастролиращи от други висши учебни заведения у нас. "Ако съберат студенти, ще тръгне", каза Игнатов, който още в началото на годината показа скептицизъм към идеята.

В срок от две години новият университет ще трябва да получи акредитация за образователните степени, които ще предлага - бакалавър, магистър, доктор, от Националната агенция за акредитация и оценка (НАОА). Учредителите са декларирали, че в университета ще работят 97 хабилитирани преподаватели и 50 нехабилитирани.

Преди време Сергей Игнатов прогнозира, че за университетите 2015-а ще е най-тежката заради демографските проблеми и трудно ще успяват да си наберат студенти.

Oще: вуз  георги първанов  парламент  перник  президент  университет 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.01.2010, 13:36

3 r_p_mc | 14.06.201004:25

SeoKungFu Смее се Смее се Смее се ... сигурен съм, че рано или късно някой тамошен доктор или професор ще поиска УЪ да е 31-вата буква в азбуката...сигурен съм, че и знак ще й измисли...само се моля да не наподобява Л, че да не ги бъркаме много
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.06.2010, 15:50

2 The_seeker | 11.06.201010:16

ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ

БРОЯ НА УНИВЕРСИТЕТИ И КОЛЕЖИ СТАНА 52 Усмивка)

ХВАЛА НА КОЛИЧЕСТВО ЗА СМЕТКА НА КАЧЕСТВОТО поклон

луд!?!?!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.01.2010, 13:43

1 SeoKungFu | 11.06.201001:57

От вътрешни иСточници научихме ква че бъде програмата на университето:

Първа година - устройство на Гоуф.
Втора година - устройство и поддръШка на Гоуф.
Бакалаварска програма - майсторски шоферлък.

Магистърска програма - монтаШ на лети джанти и спойлери, с допълнително задобряване на шоферлъка...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани