Дарил 540 000 лева, но не може да го докаже | webcafe.bg
newscafe

Дарил 540 000 лева, но не може да го докаже

Webcafe.bg
08.03.2012, 08:06 (обновена 08.03.2012, 12:51)
Лидер

Снимка: © Getty Images

Заместник-министърът на финансите при предишни правителства Кирил Ананиев е получил 540 000 лева за участието си в бордове по време на тройната коалиция

Бившият зам. - финансов министър в кабинета на Станишев Кирил Ананиев е дарил до последната стотинка всички получени бонуси, но не може да го докаже с документи. Това стана ясно от изявлението му в сутрешния блок на bTV.

От проверките на раздадените бонуси в предишни кабинети се разбра, че заместникът на Пламен Орешарски е получил за 4 години от участие в бордове 540 000 лева. Ананиев не отрече, че сумата е такава и не изрази съмнение в коректността на колегите си от Сметната палата.

"Всички получени възнаграждения са дарени и дадени за подпомагане. За съжаление, не мога да докажа всичко с документи, но колегите ми от Министерството на финансите знаят. Помогнах на 10-годишно момиченце, което имаше нужда от операция на черен дроб. Давал съм на майки, които ровят в кофите с боклук, и то не левче, а по 50 лева", обясни той. Ананиев отбеляза, че е вършил благотворителните дела далеч преди актуалните скандали с бонусите.

Ананиев заяви, че сам не е пожелал да влезе в толкова много бордове - участвал е в десетина борда, нито пък че един зам.-министър, какъвто е бил той, може да промени механизма с бонусите.

Предишни - настоящи

Точно 2 163 387 лв. извънредни пари над заплатите като допълнително материално стимулиране и от участия в бордове са си раздали във финансовото министерство на тройната коалиция за периода 2005 - 2009 г., показва справка на "24 часа". Любопитно е, че тогавашният финансов министър Пламен Орешарски не е взел нито лев.

От ГЕРБ вчера призоваха всички правителства, които са вземали пари над заплатите, да ги върнат в 7-дневен срок.

603 675. 62 лева върнаха сегашните управляващи по специалната сметка. Заради неподчинение на премиерската заповед да възстановят бонусите е уволнен само началникът на кабинета на Нона Караджова Владимир Стратиев.

Сред най-големите върнати ДМС са над 57 000 лв. от зам.-министър в ековедомството, над 54 000 лв. на финансов заместник-министър и близо 54 000 лв. на заместник-министър на транспорта. Имена обаче няма.

В Министерството на финансите през 2011 г. служителите в системата са получили ДМС в размер на 55 085 865 лева. Това се посочва в писмо на министър Симеон Дянков до депутата от Синята коалиция Ваньо Шарков, който оповести също, че в МВР ДМС е над 20 млн. лева.

Дянков брани МФ, като казва, че възможността за ДМС е законово предвидена от 1991 г., когато министър на финансите е бил Иван Костов - в правителството на Филип Димитров.

Областните и заместник-областните управители са възстановили средства в размер общо на 105 667.60 лв. Най-много - между 3000 и 4500 лв., са върнали областните управители на Добрич, Монтана, Разград, Бургас, Търговище и Варна.

Oще: бонуси  дарение  кирил ананиев  пламен орешарски  сметна палата 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.02.2011, 17:46

8 iii_krv | 09.03.201207:18

Mile Manolov | 09.03.201202:29
За съжаление, не мога да докажа всичко с документи, но колегите ми от Министерството на финансите знаят.
---------------------------

така ше си попълним данъчната декларация muhihihihi
****************
Една много добра идея, не се сетих сам, но няма значение, вече знам какво да правя Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

7 Mile Manolov | 09.03.201202:29

За съжаление, не мога да докажа всичко с документи, но колегите ми от Министерството на финансите знаят.
---------------------------

така ше си попълним данъчната декларация muhihihihi
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 22.08.2011, 16:37

6 Ivo Penev | 08.03.201221:43

Нещата са чисти и прости като къпан милиционер. При милиарди привлечени чуждестранни инвестиции, при 8 милиарда резерви към юни 2009 , при ниска безработица, и растеж от по 5-6% годишно 500 бона допълнително към заплатата на зам.финансов министър от екипа на Орешарски ми се виждат малко. При профукани 4-5 милиарда лева от резерва за 3 години , при растяща безработица ,при 3 години рецесия, фалирали десетки малки фирми , инфлация , постоянно спадащи приходи от мита такси и акцизи, грандиозна контрабанда на цигари, горива и наркотици, както и растящата вероятност догодина да вземе заем от МВФ мисля че Дянков во главе с всичките си заместници е за затвора и надали заслужават дори заплатите си.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

5 MacAllister | 08.03.201221:15

Боби, наистина ти се чудя, не изглеждаш като такъв човек, пък излиза, че вярваш на бабини деветини. Това сегашно правителство и партия са си направо детска градина, аз предупреждавах още откакто Слави изкара Бойко на публична сцена (да ако си спомняте добре би трябвало да си спомните, че въпреки всичко случило се после първия тласък, който превърна Бойко от митична мутра в добрия от лошите дойде от Слави). Бойко е с пълна липса на качества на ръководител, той е неспособен да обръща внимание на детайли и да делегира дейности. Около такъв човек обикновено се образува клика, която се крие зад широкия му гръб и прави друго - най-често каквото си иска. В нашия случай, разбира се, трябва да си идиот, за да си помислиш, че такъв като него ще се покачи в управлението сам, без някой да го използва като капак на проект - проект като музикалните проекти, където се фащат някакви хора, правят се известни от компанията и се продава entertainment на едро. Приликата тука е и още по-голяма - дори и в продажбата на забавление, но има и редица фигури със задачи поставени от спонсорите на ГЕРБ. Спонсорите впрочем далеч не са едни и прави чест на Бойко проявеното умение да ги разиграва всичкие (включително и чуждите). Човека има някои забележителни качества, но не и качества на ръководител, спонсорите не могат да контролират вместо него, а и с подобна програма би трябвало да ти е ясно, че по-ниските слоеве в управлението са на автопилот. Дали това е добре или зле за България е дълга и спорна тема, но мися, че е доста важно да се знае каква е темата - не тема за ефекта на едно добре организирано управление, а тема за доброто и лошото в едно наследено и оставено на произвола на съдбата вече изкривено управление на страната.

Впрочем в администратиния апарт на Бойко има доста подобни на Ананиев постоянни висши чиновници и като се знае, че това са хората, които вършат работата и че те са наследени, ако си направиш труда да издириш имена и да сравниш, ще видиш, че става въпрос за продъжение на предишното правителство под шумна и ярка шапка. На тези хора (зам. министри, началници и заместници в редица служби) не им се полага да дават много интервюта, въобще те са в сянка, но Бойко успя и тях да поизпусне (по време на това правителство докопах повече интервюта на хора от този ешалон, отколкото за времето на предишните 3 правителства!). Както и да е даваш ли си сметка това какво значи? Даваш ли си сметка, че даваш оценки за въображения, които ни се подават от медиите, а не за истинския държавен апарат... Сигурно се чудиш и за законодателната импотентност на мнозинството - част от причината са многото спонсори, но и театъра изисква топката в нови ръце, а на тях не може да се разчита веднага, сега инициативата ще започне да нараства, а по общоприетата логика би трябвало законодателстването да е най-активно в началото, но става обратното.

Въобще Боби, изглеждаш ми свестен човек, зарежи тоя националистически театър и се отдай на простата логика. Като ти чета постовете понякога имам чувството, че се чувстваш задължен да мислиш по определен начин заради определена политическа ангажираност. Тоя морал, Боби, е морал на миналото - не може да има лоялност към партии, защото вече няма идеи, които наистина да ги различават, дори и да забравим за родните си изкривявания, съвремения свят е достатъчна причина за изпразване на идеологиите и концепциите, с които се представят партиите и да остави на тяхно място просто клики. В наше време идеологията може да бъде само рекламно ПР оръжие, включително и национализма, не ти казвам да се отказваш от мнението си (ако е националистическо например), а от това да го свързваш с организации, които не могат и не бива да бъдат изразители на мнения присъщи не на партии, а на хора.

А за национализма, може би си ме чувал да казвам, че е изобретение на еврейството във време, когато е било нужно да създаде поносими среди за парчетата на една разпиляна култура. Днес тази останка от други времена ни вържва в граници на култури, които биха еволюирали в хиляди различни посоки вместо да буксуват на едно място, но това е друга тема, на която бих с удоволствие поспорил.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

4 fALLEN | 08.03.201217:18

боби, съжалявам, но изключително наивно изказване от твоя страна. а и ако го вярваш това, дето си го написал, особено частта с връщането...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

3 Чинчифон | 08.03.201212:56

Борисов е стар за да разбере простата истина,че никой ръководител не трябва да си поправя грешките си с други грешки,още по-лоши от допуснатите вече грешки.
"Не е здравословно да хвалите,но е много по лошо да порицавате нещо,което не разбирате!"Leonardo da Vinci/1452-1519/
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

2 Bobby_gBG | 08.03.201210:05

То може и сегашните да не са много по-добре, но поне като ги хванеш с лапата в казата с меда - я вадят, и след това и връщат меда.

Така че положението е доста по-добре - просто трябва да има достатъчно хора и медии да ги следят, да им изкарват на светло всичките опити за кражби, и нещата ще си се нагласят.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 09.03.2010, 12:34

1 Ицо | 08.03.201209:57

А бе тия от ГЕРБ не се ли усещат че стават смешни.
Народа знае за предишните и точно затова ги свали от власт на изборите.
Но се оказва че и сегашните не падат по-долу от предишните.
И като се сравняват с предишните ... ами да си ходят като тях от властта и това е.
баси наглеците !!!
   

оценка

+0 -0