ДКЕВР откри процедура за отнемане лицензиите на ЕРП-тата | webcafe.bg
newscafe

ДКЕВР откри фронта срещу ЕРП-тата

Webcafe.bg, по Агенция "Фокус"
19.03.2014, 15:00 (обновена 19.03.2014, 15:23)
Ток

Снимка: © БГНЕС

Трите ЕРП-та ще се разделят с лицензиите си, ако не отстранят в 7-дневен срок допуснатите нарушения

ДКЕВР откри процедури по отнемането на лицензиите на трите енергоразпределителни дружества - ЧЕЗ, Енерго-ПРО и ЕВН, заради поискани - и неполучени - близо 320 милиона лева на НЕК, като им даде 7 дни срок, за да отстранят нарушенията и последиците от тях.

Всъщност, според НЕК трите дружества й дължат около 350 милиона лева.

Според прессъобщението на държавния регулаторен орган, решението е продиктувано от необходимостта да се прекратят "незаконосъобразните действия на ЕРП-ата" и да се осигури нормалното функциониране на електроенергийната система.

ДКЕВР отново заявява, че трите дружества са нарушили закона, като са си прихващали свои вземания с насрещно задължение към НЕК и така не са спазили и Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия.

"ЧЕЗ Електро България" задържа плащания към НЕК, като поставя условия за удовлетворяване на направени разходи за задължения към обществото, свързани с изкупуване на електрическа енергия по преференциални цени", съобщават от ДКЕВР. С това компанията е нарушила задълженията на издадената й лицензия за обществено снабдяване с електрическа енергия.

С действията си трите дружества са лишили НЕК от необходими парични средства, с което са блокирали цялостната й дейност, заради което НЕК от своя страна не може да плаща на производителите на ток.

Електроснабдителните дружества имат две седмици, за да предоставят писмени становища по решенията за откриване на процедури за отнемане на лицензии.

На 7 април ще има открито заседание на регулатора за обсъждане на производствата по отнемането на лицензиите.

Oще: дкевр  електроенергия  електроснабдяване  енергетика  ерп  лицензии  ток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.12.2011, 18:48

1 jmi4ko | 20.03.201404:49

Време беше , канадците преди колко години изгониха Ч.Е.З. , после дори и албанците се усетиха и ги разкараха ама нашите не та не ......крайно време е българските капитали да си останат в България , а не разни мошеници да си правят бизнеса и да изнасят парите ни в техните страни.
   

оценка

+2 -1

Най-коментирани