БЕХ спасява НЕК със заеми за 1,2 млрд. лева | webcafe.bg
newscafe

БЕХ спасява НЕК със заеми за 1,2 млрд. лева

Webcafe.bg
22.08.2014, 12:58 (обновена 22.08.2014, 13:10)
енергетика

Снимка: © webcafe.bg

Печалбата на държавния Български енергиен холдинг за полугодието е спаднала драстично заради слабите финансови резулати на дъщерните енергийни дружества.

Българският енергиен холдинг е отпуснал заеми за 1,2 млрд. лева на дъщерната си компания НЕК. Това показва междинният отчет на БЕХ за първата половина на 2014 г.

Средствата са изплатени по общо 7 договора между БЕХ и НЕК, които са обединени на 14 юли в общ договор за кредит със срок от 10 години и лихва 4,49%.

Договорът е предоставен за одобрение на министъра на икономиката и енергетиката.

Националната електрическа компания е в тежко финансово състояние от години. Според отчета за 2013 г. НЕК има 2,9 млрд. лева задължения, от които 1/3 са били натрупани през миналата година.

Като основни причини за влошаването на финансовото й състояние се посочват дългосрочните договори за изкупуване на енергия на завишени цени от възобновяемите енергийни източници и от двете американски ТЕЦ в комплекса „Марица-изток".

За първото полугодие на 2014 г. БЕХ отчита рязък спад на приходите - от 245 млн. лв. за същия период миналата година - до 34 млн. лв. към 1 юли 2014 г.

Това се дължи основно на сериозното намаление на приходите от дивиденти поради влошените финансови резултати на дъщерните предприятия.

Като краен резултат БЕХ отчита печалба за полугодието от 48 млн. лв. при 253 млн. лв. за същия период на 2013 г.

Oще: бех  български енергиен холдинг  дивидент  договор  енергетика  загуба  заем  кредит  министерство на икономиката и енергетиката  национална електрическа компания  нек  печалба  приходи  финансов отчет 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани