След 6 години, събарят строежите на Златна перла | webcafe.bg
newscafe

Crash за "Краш" край Царево

Webcafe.bg
19.04.2012, 10:01 (обновена 19.04.2012, 13:08)

След 6 години започна събарянето на осем постройки от вилното селище "Златна перла" край Царево, построени незаконно с фалшифицирания подпис на зам.-министър на околната среда по времето на тройната коалиция. Крайният срок за приключване на разрушението е 4 май.

Става въпрос за общо десет вили, като за останалите две още текат процедури по обжалване на решенията за събаряне. Заповедта за премахването на всичките 10 сгради беше издадена от ДНСК още през 2010 г.

Решението на дирекцията обаче беше обжалвано и едва след като фирма "Краш 2000" изгуби делата и ВАС потвърди решението на Апелативен съд-Бургас по осем от образуваните десет административни дела, РДНСК-Бургас започва принудителното им премахване.

Ден преди да влезе наетата от държавата фирма, от "Краш 2000", започнаха сами да събарят. Причината е, че разходите за разрушаването се плащат от собствениците на незаконните постройки. Според различни оценки инвестицията в селището е за близо 2 млн. евро.

Имотите бяха продадени на хора от Великобритания, Ирландия, Белгия и Индия, които доскоро не знаеха, че "Златна перла" се събаря, а и никой не им е върнал нито цент.

Лично, на място

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова лично ще провери събарянето на вилите. На акцията ще присъства и началникът на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) Милка Гечева.

Още през януари Павлова обяви, че очаква през 2012 г. да бъдат съборени 1500 незаконни сгради в страната, като 10-те на "Златна перла" ще са сред първите.

Казусът с незаконното ваканционно селище тръгна още от 2006 г. Пет от общо 10 заповеди за премахване на незаконните строежи в "Златна перла" влязоха в сила с окончателно решение на Върховния административен съд.

Днес изтича 14-дневният срок за доброволно събаряне, като машините, наети от ДНСК, трябва да влязат в комплекса в 11 ч в присъствието на Павлова, Гечева и журналисти. Принудително премахване ще има само ако собственикът не успее да събори всичките пет вилни сгради.

"Златна перла" започна да се изгражда в пределите на Национален парк "Странджа", където строителството е напълно забранено. След дълги съдебни производства паркът дори бе обявен от съда за незаконен. След бурни протести парламентът прие специален закон, за да спре застрояването на брега на юг от Царево.

В крайна сметка Върховният административен съд (ВАС) взе решение, че обектите са незаконни, защото разрешенията за строителство са издадени, без да има оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) и дори преценка дали екооценка е нужна или не.

Един ден може пак да се строи...

Територията, на която е разположено селище "Златна перла", е включена в новия устройствен план на Царево, заяви шефът на Регионална дирекция за национален строителен контрол за Югоизточна България Георги Георгиев. Министър Лиляна Павлова обаче се закани, че няма да позволи строежи на мястото.

По думите на Георгиев селището влиза във вилна зона. Заповедта, с която е приет устройственият план обаче, се обжалва в съда, уточни той пред bTV.

Kъм момента там все още не можело да се строи. Директорът на РДНСК добави обаче, че ако се приеме устройственият план, ще може строителството да продължи, макар и не в този вид.

Oще: златна перла  постройки  събаряне 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.10.2011, 18:03

2 Vortep | 19.04.201214:41

Да, да ама Не!

Едни "льоши" хора по времето на трйната изпреварили едни ПРАВИЛНИ хора от нашите и тъй като там ВЕЧЕ може да се строи, защо да не разчистм терена за чужда сметка?!
Инфраструктурата е готова, напролет предизборно ще режем лентички на новата "Платинена перла"

На новодомците, честито!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

1 lele male | 19.04.201212:57

Мммдаааа.... Днес бутат, защото това било незаконно строителство, утре други ще ги построят отново... законно т.е. според законовите параметри за застрояване... Объркан
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани