Повече средна класа, по-голямо търсене на месо | webcafe.bg
newscafe

Повече средна класа, по-голямо търсене на месо

Webcafe.bg
30.07.2012, 10:16 (обновена 30.07.2012, 10:35)
храна, сандвич, глад

Снимка: © Getty Images

Увеличението на средната класа по света ще увеличи търсенето на месо...

Бедността в света на практика ще бъде елиминирана към 2030 г., което ще доведе до появата на средната класа от близо 2 милиарда души, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на предварителен вариант на годишния доклад на Националния съвет по разузнаване.

Докладът бе представен на конференцията по проблемите на сигурността в Аспен, щата Колорадо, предаде БТА. Ако сегашните тенденции се запазят, броят на хората по света, които днес живеят с по-малко от един долар на ден - близо 1 милиард души - ще намалеят наполовина през следващите две десетилетия, обяви Кристофър Койм, директор на Националния съвет по разузнаване. 

"Ще станем свидетели на разрастването на средната класа до близо два милиарда души... Дори ако през следващите няколко години се сбъднат някои от най-черните прогнози за икономическото развитие на света, към средната класа ще се присъединят неколкостотин милиона души", подчерта Койм. 

Националният съвет по разузнаването анализира разузнавателна информация, получавана от всички разузнавателни агенции в САЩ.

Годишният доклад по проблемите на бедността в света ще бъде официално готов в края на годината. Целта на анализите, изготвяни от съвета, е "да опише подбудите за бъдещо поведение", за да помогне на правителствените структури в САЩ да планират бъдещата си политика и програми. 

Разрастващата се средна класа ще има ниско ниво на толерантност по отношение на авторитарните режими, при това ще разполага както с икономическите ресурси, така и с образователното равнище, необходими за успешно противопоставяне на тези режими, прогнозира Националният съвет по разузнаване. 

"Управлението в страни с разрастваща се средна класа ще среща все повече проблеми. Хората от средната класа има специфични за тях ценности и аспирации" за повече индивидуална свобода. Те вече имат на разположение социални медии и други технологични инструменти, за да постигнат своите цели, в това число и да предизвикат сваляне на репресивни режими". 

Нивото на образование също ще се повишава, като - при запазване на сегашните тенденции - жените, които получават високо образование, ще станат повече от мъжете. 

Едновременно с това се очертават и някои сериозни проблеми, подчерта Койм. Търсенето на храни ще се увеличи с 50 на сто през следващите 18 години, макар че населението ще се увеличи от 7,1 милиарда на 8,3 милиарда души и 60 на сто ще живеят в градовете. Хората от средната класа ще търсят и начин на хранене, съответстващ на положението им - т.е. ще се повиши търсенето на месо, а това означава, че ще има повече нужда и от вода, и от зърнени храни. 

Като цяло, посочва Койм, "към 2030 г. половината от населението на земята ще живее в райони, в които ще има проблеми със снабдяването с вода". За да се преодолее дефицитът на вода и храни може да се разчита единствено на нови технологични постижения. 

Икономическият растеж на азиатските икономики ще се запази. Според Националния съвет по разузнаването обаче увеличаването на средната възраст на работниците в Китай дава основание да се очаква, че начело по икономически растеж ще излязат страни като Индия, Виетнам и Индонезия, където трудът ще продължи да бъде по-евтин.

Oще: бедност  вода  дефицит  доклад  развитие  разузнаване  сащ  средна класа  храни 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

4 Бобо | 30.07.201220:24

Oт мен месото, от демонократите червото. Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

3 Гризли | 30.07.201219:15

"Бедността в света на практика ще бъде елиминирана към 2030"

Дотогава ще са измрели всички бедни и гладуващи ли?! Шокиран
А и ако няма бедни как ще се разбере кои са богатите?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

2 pepe | 30.07.201211:18

А няма ли увеличаването на доходите на два милиарда души /а и на повечето от останалите предполагам/ да доведе до неща, като ... вдигане на цени ... съответстващо на това вдигане на там както точно се казва - бсолютния праг на бедността?
Какво тогава ще стане с този половин милиард, който ще е все още с под един долар на ден?
И между другото - колко хора в България са с под долар на ден?
А също - колко се предполага да е цялото население на планетата тогава? И къде попада прираста - защото доколкото знам най-голям е прираста сред тези, които са с нисък доход?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 30.07.201210:54

Преди 20 години голямата средна класа си беше социализъм.Макар,че демокрацията забрани тази дума, възрастни българи го сравняват с днешната мизерия.Мизерия,въпреки,че ни сложиха финансов министър от великите САЩ!
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани