Американският посланик в България Джеймс Уорлик призова американски бизнесмени да побързат да инвестират в България сега, "защото след две години ще е късно" | webcafe.bg
newscafe

Уорлик кани US бизнеса да се забърза с доларите в енергетиката ни

Webcafe.bg
18.05.2011, 14:28 (обновена 18.05.2011, 15:23)
Джеймс Уорлик

Снимка: © Sofia photo agency

Уорлик и българският посланик в САЩ Елена Поптодорова дипломат са на обиколка под надслов "САЩ-България: изграждане на мостове чрез бизнеса" в различни градове в САЩ в търсене на инвеститори за България

Американският посланик в България Джеймс Уорлик призова американски бизнесмени да побързат да инвестират в България сега, "защото след две години ще е късно". Уорлик каза това по време на среща с представители на фирми от енергийния и най-вече петролния сектор заедно с посланика на България в САЩ Елена Поптодорова.

Уорлик и българският дипломат са на обиколка под надслов "САЩ-България: изграждане на мостове чрез бизнеса" в различни градове в САЩ в търсене на инвеститори за България.

"Решенията, които българското правителство взема сега в енергийната област, ще променят региона за десетилетия напред", посочи Уорлик. Той допълни, че правителството в София е изправено пред важни решения за бъдещето на енергетиката на страната, за посоката, по която ще поеме. "Каня ви да дойдете в България, за да видите какви възможности имате и да запознаете правителството с вижданията си за развитие на енергетиката", каза още дипломатът.

В парламента в момента се обсъжда енергийната стратегия на България до 2020 г., а през юни правителството трябва да вземе решение дали ще продължи строителството на АЕЦ "Белене".

На работен обяд вчера, спонсориран от базираната в Тексас американската петролна компания "Трансатлантик", Поптодорова и Уорлик запознаха присъстващите ръководители на петролни и други компании със състоянието и перспективите пред енергийния сектор в страната ни.

"Диверсификацията на енергийните доставки и повишаването на енергийната ефективност са две области, които предоставят възможности на американските компании да дойдат в България", заяви Елена Поптодорова. Тя предупреди, че желаещите да сторят това трябва да обръщат особено внимание на екологичната страна и ролята на общественото мнение по този въпрос. Призова компаниите да говорят публично, за да се повиши информираността на гражданите за новите видове енергия.

Уорлик пък припомни, че откакто е на поста в София, е прекарал много време в дискусии по енергийните въпроси и допълни, че българското правителство иска тясно да работи с Вашингтон в тази област. "Диверсификация и прозрачност - за това винаги съм настоявал, откакто съм посланик в България", каза Уорлик.

Ръководителят на "Трансатлантик" Малоун Мичъл увери, че България е привлекателна за инвестиции. Той изрази надежда, че до края на годината компанията ще изгради два-три сондажа в България. Пред БТА Мичъл заяви, че страната има достатъчно залежи на газ, за да покрива нуждите си.

По-късно делегацията се срещна при закрити врата с представители на петролните компании "Шеврон" (Chevron) и "Ексън Мобил" (ExxonMobil).

Oще: бизнес  джеймс уорлик  елена поптодорова  инвестиции  обиколка  сащ 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.04.2011, 17:58

5 Огнян Николов | 23.09.201111:48

За какви десни се смятат Герб,за какви европейци се мислят,след като другаря Бойко Борисов се радва на такъв комунистически посланник в САЩ,каквато е другарката Елена Поптодорова.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.03.2011, 12:51

4 blue | 23.05.201100:49

Този поглед от снимката със сигурност е на психопат, каквито са повечето имперски кучета...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.04.2011, 06:30

3 Bdedger Geregh | 19.05.201105:38

шистов газ и въм руснаците от България Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

2 Mile Manolov | 18.05.201117:38

Нема смис... Лукойл не продава ^^
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.10.2010, 17:47

1 Бояна | 18.05.201116:39

От нечистоплътни личности едва ли е възможно да се очаква нещо пположително за страната ни.Ел.Поптодорова- бивша метреса и любовница на партийните величия по времето на т.Живков /М.Балев и П.Младенов/ и самозабравилият се янки-, губернаторът Уорлик могат само да ни съдат единствено проблеми!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани