България няма места за повече бежанци | webcafe.bg
newscafe

България няма места за повече бежанци

Webcafe.bg, по БНР
28.08.2013, 14:09 (обновена 28.08.2013, 15:50)
Лагер на сирийски бежанци

Снимка: © Getty Images

Всеки ден Сирия напускат между 7000 и 8000 души

ООН призова България да се подготви за евентуален наплив на сирийски бежанци, но места в предназначените за тази цел домове няма, а притокът им е два пъти повече в сравнение с 2012 г.

Само за първите 7 месеца на годината 2300 души са дошли от Сирия, прекосявайки българо-турската граница. Самата Турция е приютила над 450 000 бежанци от страната, която втора година е в гражданска война.

2 милиона сирийци са напуснали страната си от началото на конфликта досега, от които половината са деца, а 750 000 от тях са на възраст под 11 години, съобщи пред БНР Борис Чеширков от българския офис на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Освен тези напуснали родината си хора, над 2.5 млн. сирийци са вътрешно разселени в самата Сирия, което означава, че те де факто са бежанци, само че не са пресекли международна граница, обясни Чеширков. Каква част от тях би решила да напусне държавата, ако ескалира конфликтът, не можем да кажем, добави той. 

Тези, които напускат територията на Сирия, се насочват най-често към Ливан, Йордания, Турция, Ирак и Египет. Все повече обаче отиват и в Европа, предимно в Германия и Швеция. Ситуацията е динамична, каза още Чеширков и уточни, че по 7000-8000 сирийци на ден напускат страната.

България няма капацитет за нови бежанци

Ако се случи бежанска вълна към България, страната ни няма капацитет къде да настани тези хора, тъй като центровете вече са запълнени и дори общи помещения са превърнати в общежития. 

Пристигналите тази година от Сирия семейства с деца са настанени в центровете на Държавната агенция на бежанците и за тях се се грижи БЧК, уточни Мариана Стоянова, директор на бежанската служба. 

"Ние им предоставяме консултации и улесняваме достъпа им до медицинска помощ, записване на децата в училище, изучаване на български език, ориентация какви са техните права, но и задължения в България по време на процедурата по предоставяне на статут. За съжаление, капацитетът на приемателните центрове е напълно запълнен и буквално се налага семейства от по 9-10 човека да живеят в една стая", разказа Стоянова.

Тя добави, че основната тревога е от нарастващия брой на непридружените непълнолетни деца - само за първите 7 месеца на годината вече има 78 такива. 

Червеният кръст има готовност, ако се обяви бежанска вълна и нужда от бежански лагери, да предостави палатки, постелечно облекло, психолози, доброволци.

Oще: бежанци  българия  домове  оон  сирия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 28.08.201317:44

Сменяме орки за сирийци muhihihihi
Орките командироваме в обединеното пакистанско кралство да се мешат с местните чалми на втория етаж на буса... миризма на къри и спирт от картофи... мило и драго давам за подобна картинка muhihihihi
   

оценка

+0 -0