Трайков отива на прокурор заради скандален търг | webcafe.bg
newscafe

Трайков на прокурор заради скандален търг

Webcafe.bg, по Money.bg, TV7
19.10.2012, 18:44 (обновена 19.10.2012, 23:04)
Трайчо Трайков

Снимка: © БГНЕС

АДФИ откри съществени нарушения около конкурса за Силистар

Фирма "Ледербел БГ" ще загуби своята концесия за добив на нефт и газ от Черно море, а бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков може заедно с нея да бъде даден на прокурор.

Конкурсът за търсене на нефт и газ в най-южната част на Черно море - блок "Силистар", приключи през януари м.г., като Министерският съвет го предостави на компанията "Ледербел БГ". Тя е съсобственост на шефа на консултантската фирма "Фронтиер" Красимир Георгиев, а Георгиев е спряган за близък до енергийния министър от кабинета "Станишев" Румен Овчаров.

Миналата седмица премиерът Бойко Борисов разпореди чрез финансовия министър Симеон Дянков Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) да извърши проверка на процедурата, с която е дадено разрешителното.

В късния следобед в петък излезе нейният доклад, според заключенията на който "при провеждане на конкурсната процедура за предоставяне на разрешение за търсене и проучване на подземни природни богатства в Блок 1-14 Силистар са допуснати съществени нарушения, както и индикатори за измама, поставящи под съмнение безпристрастността и обективността на работата на конкурсната комисия".

От Държавна финансова инспекция изразяват и съмнение в способностите на спечелилата конкурса фирма да изпълни задълженията си.

"Този казус наистина е притеснителен, защото в закона за подземните богатства пише, че права за проучване се дават на фирми с опит и финансови възможности. Тази фирма няма нито едното, нито другото. Има само 5000 лева капитал и 1000 лева в банковата сметка, а в същото време се ангажира да направи проучване, което струва 200-300 млн. евро. Това няма как да стане с 5000 лева капитал", коментира по този въпрос по-рано през деня икономическият министър Делян Добрев, който по време на търга беше заместник на Трайков.

В интервю за TV7 той изтъкна, че спечелилата фирма няма какъвто и да било опит в проучването на подземни богатства, още по-малко за нефт, което е още по-сложно и скъпо.

Добрев направи паралел с концесията на блок "Хан Аспарух" в Черно море, където спечелилите компании - OMV, "Total" и "Репсол", са платили на държавата 40 млн. евро бонус. "Освен това се ангажираха с работна програма за над 1 млрд. лева, които вероятно ще станат 1 млрд. евро, те имат и капацитета, и опита, световно доказали са се", каза още Добрев.

Делян Добрев изрази съжалението си за начина, по който е проведена процедурата за блок "Силистар". Ще търся начин, с който да прекратя този конкурс и да стартирам нов, открит, за да привлечем големите световни компании и да почне реално проучване, а не да поставяме под риск енергийната сигурност на страната", добави той.

Министърът беше категоричен, че ще сезира прокуратурата, ако АДФИ открие нередности.

Oще: делян добрев  прокуратура  силистар  трайчо трайков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани