Българското вето за Скопие | webcafe.bg
newscafe

Българското вето за Скопие

Георги Готев, EurActiv
02.11.2012, 15:49 (обновена 02.11.2012, 18:50)
Ровен Плевнелиев

Снимка: © Sofia photo agency

Той се разминава с ЕК

България застана рамо до рамо с Гърция в налагането на вето върху старта на преговорите за присъединяване на Македония към Европейския съюз, въпреки положителното становище на Европейската комисия.

Президентът Росен Плевнелиев заяви пред комисаря по разширяването Щефан Фюле, че Македония не е готова да започне преговори за присъединяване.

Това е четвърта поредна година, в която преговорите се отлагат.

Фюле посети България в опит да изчисти позицията на българското правителство по отношение на Македония. Премиерът Бойко Борисов обвини Скопие, че краде от българската история и накърнява страната му.

Фюле получи повече обяснения, отколкото очакваше - научи, че България не припознава Македония като готова да започне преговорния процес.

Голяма част от политическите амбиции на европейския комисар бяха вложени в развързване на възела върху отношенията между Скопие и Атина. Двете страни имат отдавнашен спор за името на Македония, която е международно призната като БРЮМ - Бивша югославска република Македония.

Скопие предпочита държавата да се нарича просто Македония, както историческата и географска провинция, която попада в територията на Гърция.

На 10 октомври Фюле предложи компромис - преговорите да започнат преди окончателното решение на спора с името.

За четвърти път ЕК препоръчва преговорният процес с Македония да започне, като всеки път това се блокира от Атина.

Този път изглеждаше, че има някаква надежда Скопие и Атина да подпишат двустранно споразумение, съгласно което двете държави ще си гарантират взаимно националния суверенитет и териториалната цялост, като ще откажат от всякакви териториални претенции.

Внимателно подготвени становища

Днес ситуацията изглежда по-различно. Плевнелиев каза на Фюле чрез внимателно обмислено становище, че преди да очаква каквито и да е добри новини от Брюксел, Скопие първо трябва да подобри отношенията си с България.

"Властите в Скопие ще отключат европейската си перспектива не чрез пропаганда и маркетингови стратегии, а чрез истински реформи и действия за добросъседски отношения", заяви Плевнелиев.

Българският държавен глава изтъкна, че София не отрича европейската перспектива за Македония, всъщност я подкрепа, но отчита фактът, че бившата югорепублика не е готова да започне преговори за европейско членство.

"България няма да даде европейски сертификат на правителството на Скопие за действия, които систематично използват идеологията на омраза към България", твърди още президентът.

"Стратегически важно за дългосрочната стабилност на Балканите е правителството в Скопие да започне да прилага европейски подход към съседите си - без претенции и манипулации. Крайно време е правителството в Скопие да приключи с антибългарската кампания и манипулацията на историческите факти. Отговорният европейски подход към твоите съседи и следващото поколение е да запазиш историята такава, каквато е", твърди президентът.

Фюле не се е съгласил с Плевнелиев и е изтъкнал, че Македония вече чака твърде дълго за членство в НАТО, което Гърция също блокира.

"Аз съм от хората, които вярват, че не е добре партньорите да се оставят да чакат пред вратата прекалено дълго. Смятам, че интеграцията е най-добрият начин да се справим с национализма. Убеден съм още, че изолацията стимулира национализма", твърди още европейският комисар. Последните новини около българо - македонските отношения идват на фона на заплахите на ЕК да публикува извънреден доклад за българската съдебна система (бел. р. - заради избора на конституционни съдии).

Това може да е окуражило София да отвърне на удара на ЕК, когато Фюле търси посредничество за Македония.

Национализмът е широко разпространен в София, като популистката позиция на премиера Бойко Борисов е широко разпространена. Социалистическата опозиция вече даде сигнали, че споделя правителствената позиция.В Скопие премиерът Никола Груевски, лидер на националистическата ВМРО - ДПМНЕ, изглежда като да е основен подстрекател на напрежението в отношенията със съседите.

Неговото правителство финансира статуи и арки, величаещи древния произход на македонския национализъм. Наскоро летището бе прекръстено на името на Александър Македонски - исторически персонаж, който и Гърция, и Македония си приписват.

Oще: българия  вето  гърция  европейска комисия  история  македония  преговори  присъединяване  росен плевнелиев  щефан фюле 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.11.2012, 03:53

4 tigerdragon | 07.11.201204:53

Подкрепям напълно позицията на Плевнята.
Защо авторите на статията пропускат да отбележат гнусната фиромска провокация "Трето полувреме", която даде конкретния повод за ветото? Ако някой не е чел - това е нов македонски филм, който клевети България пред целия свят, че сме фашисти и сме избили евреите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

3 Mile Manolov | 03.11.201205:12

албанските сигани получават мощен шут от гръцките.. и бантускотските muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

2 Божидар Гюлмезов | 02.11.201220:26

Говедо, 20 милиарда долара може и да са по текущи цени, съобразени с инфлацията... Тогава най вероятно са били стотици пъти по-малко... Но най-вероятно инвестициите в Македония са били в размер на около 20-30% от бюджета на страната за годината.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

1 Govedo13 | 02.11.201218:34

За първи път от Жан Виденов насам втори български политик прави нещо полезно за България и Българите.
Надявам се само това да не са думи и евтин ПР ами наистина да им сложим едно хубаво вето, докато не почнат да четат историята каквато е>
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Bulgarian_army_1941.jpg
Ето как са се радвали македонските българи на Българската армия през ВСВ.
Освен това БГ тогава инвестира близо 20 милиарда долара в инфраструктура,училища,язовири и канали през 1941 година това е било колосална сума.
А днес ние сме гадни завоеватели който им мислят лошото- да бъдат такива ама без нас.
   

оценка

+4 -0

Най-коментирани