На челно място сме по почивки в собствената си страна | webcafe.bg
newscafe

На челно място сме по почивки в собствената си страна

klassa.bg
02.05.2012, 09:26 (обновена 02.05.2012, 09:32)
Табла на плажа

Този плаж определено не е наш...

България е на второ място в Европейския съюз по дял от населението, което планира да отиде на лятна почивка в собствената си страна. Това показват данните от проучването „Флаш Евробарометър", проведено в страните - членки на Европейския съюз и цитирано от klassa.bg.

С настъпването на пролетта и почивните дни около Великден и 1 май все повече българи започнаха да се замислят за летните отпуски. Настоящото проучване предоставя данни за плановете на жителите на страните - членки на Европейския съюз, за почивки през 2012 г.

Мнозинството (52%) от жителите на страните - членки на Европейския съюз, които планират да отидат на почивка тази година, заявяват, че ще почиват в собствената си държава. Най-високата стойност на почиващите в собствената си страна е в Гърция - 80% от гърците заявяват, че ще отдъхват на родна територия.

Нашата страна се нарежда веднага след Гърция по този своеобразен „туристически патриотизъм" - 73% от българските граждани са решили да посетят български курорти.

Най-малко почиващи на собствена територия откриваме сред жителите на Люксембург и Малта - над 90% от решилите да почиват от тези две държави ще го направят извън собствената си страна.

Средно 37% от жителите на Европейския съюз, които ще почиват, са решили да напуснат пределите на собствената си държава, но да отидат в друга страна - членка на Общността. Испания и Италия са европейските топдестинации за почивка на жителите на ЕС-27.
Малко под една четвърт от анкетираните (23%), които планират почивка, пък ще посетят държава извън рамките на Европейския съюз.

Общо около един процент от жителите на Европейския съюз (с изключение на българите), които ще ходят на почивка, са избрали България като своя дестинация.

Словакия е държавата, от която можем да очакваме най-висок поток от потенциални туристи в нашата страна - 8% от словаците, които планират почивка през 2012 г., заявяват, че са избрали България за своя крайна точка.

Малко над една пета от българите (21%), които планират да отидат на почивка през 2012 година, са решили да изберат курорт или място в друга страна от Европейския съюз. Поради географската близост, топчуждестранна европейска дестинация за българите е Гърция. 11% от българските летовници ще посетят южната ни съседка за море това лято. С приблизително еднакви дялове потенциални български туристи са и Франция, Италия и Испания - по около 2-3 % от българите, които ще отидат на почивка, смятат да е в някоя от тези три държави.

Един от десет български туристи пък ще излезе извън границите на Европейския съюз за почивката си. Макар данните от проучването да не разкриват в кои държави ще се съсредоточат тези 10%, най-вероятни дестинации за тях са Турция и Хърватия.

Oще: ес  почивка 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.09.2010, 11:05

3 Tony | 02.05.201215:59

Патриотизъм или БЕДНОТИЯ?
За разлика от другите европейски държави, в България дори и хората които работят са бедни!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

2 Гризли | 02.05.201212:13

„туристически патриотизъм", да бе, да!
Туристически патриотизъм е когато обиколиш цялата страна, за да посетиш стотиците исторически, културни и природни забележителности! За да си горд, че си роден на място и в страна с толкова богата история и минало!

А когато си беден нещастник, който, за да му замирише на море, е принуден да изтърпи цялата шумотевица и бетон, гарнирано с ужасно обслужване, по нашето Черноморие, тогава си всичко друго, но не и патриот! По-скоро мазохист!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

1 Rodrigo Diaz de Vivar | 02.05.201211:24

Web-а ти манипулацията е тази статистика.

Как да стане гражданите от северните страни да си почиват там, в техните страни, като едновременно при тях няма подходящи метеорологични и/или географски условия, и освен това имат възможност да отидат в която и да е южна страна.
Социалисто 'Ристо, понеже не може да си плати дори и транспорта до някое по подредено място, ще търси пак палатки, мръсни бунгала или шум и бетон по нашето черноморие.
Докато имам възможност, краченцето ми няма да стъпи на нашето черноморие.
Не защото не съм патриот, а защото искам да почивам.
   

оценка

+2 -0