Пак "Южен поток" ни води шефа на "Газпром" | webcafe.bg
newscafe

"Южен поток" пак ни води шефа на "Газпром"

Webcafe.bg
08.07.2013, 10:29 (обновена 09.07.2013, 11:04)
Пламен Орешарски

Снимка: © Sofia photo agency

Премиерът Пламен Орешарски ще приеме шефа на "Газпром" заради бавенето на строителството на "Южен поток" у нас

Шефът на руската газова компания "Газпром" Алексей Милер пристига на еднодневно посещение в София за среща с премиера Пламен Орешарски, като основна тема за разговорите е "Южен поток".

Основната тема на разговора е строителството на газопровода "Южен поток", чийто старт трябваше да е юни, но се забавя.

По план на Москва строителството на газопровода трябваше да започне през юни на българска територия, а първите количества газ да постъпят у нас в края на 2015 г.

Това все още не може да се случи, защото не е преминало общественото обсъждане на оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), а няма издадено и строително разрешително.

Българският енергиен холдинг (БЕХ) и "Газпром" притежават 50 на 50 дялове в проектната компания за изграждането на "Южен поток" у нас. Проблемът е обаче, че в цената на споразумението не е фиксирана крайна цена на проекта.

По предварителен план проектът на българска територия трябваше да струва 3.3 млрд. евро, което е почти половината от общата сума, необходима за изграждане на целия сухопътен участък от проекта - 6.5 млрд. евро.

Причината е, че в България освен тръбите, трябва да се изгради и терминалът, който ще приема цялото количество природен газ за Европа.

В началото на годината обаче от "Газпром" почти удвоиха цената на проекта от 16 на 29 млрд. евро.

Увеличението идва от около 12.5 млрд. евро, които трябва да бъдат инвестирани, за да се  пригоди руската газопреносна система към проекта.

Колкото по-скъп е проектът, толкова по-дълго България няма да може да получава транзитни такси от преноса на синьо гориво.

Причината е, че с тях ще се изплаща стойността на тръбата на българска територия, за което се договориха българската и руската страна.

Визитата на Милер в София беше предшествана от работна среща между БЕХ и "Газпром", когато бяха договорени някои важни неща за работата по проекта до края на годината и беше одобрен бюджетът на акционерното дружество за 2013-а.

Паралелно с това още на 1 юли започнаха и обществените обсъждания на Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС). Това трябва да стане във всичките 39 общини, през които ще минава тръбата.

Днешните управляващи заявиха, че проектът закъснява само с месец, но се прави всичко възможно той да се осъществи, защото е обявен като стратегически за страната.

Изявления - клишета

Постните изявления след срещата Милер-Орешарски-Драгомир Стойнев не внесоха голяма яснота как точно София планира да забърза проекта, но беше декларирано желанието, че "България ще ускори строителството на участъка от газопровода "Южен поток" - така че да бъде спазен крайният срок за пускане на тръбата, който е декември 2015 г.

Според Алексей Милер на срещата са обсъдени мерките, които да бъдат предприети, за да започне проектът и да се навакса закъснението.

Журналистите нямаха възможност да задават въпроси.

Публично бяха повторени известните до момента факти около газопровода.

"Газпром" ще осигури необходимата инвестиция за тръбата, а БЕХ, респективно България, ще се разплатят, като се откажат от транзитните такси, дължими за експлоатацията на тръбата, за повече от 15 години.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев заяви, че проектът остава стратегически за България в икономически и в социален план. Милер отбеляза, че "българската страна не поема абсолютно никакви рискове".

Той посочи 2500-те работни места, които ще се отворят за български специалисти.

Стойнев е казал, че българският участък ще се финансира на проектен принцип, без държавни гаранции. Въпросът с държавните гаранции в този проект обаче никога не е стоял на дневен ред и за сетен път Драгомир Стойнев се показа неосведомен.

Нито руската, нито българската страна отвориха дума - или пък бяха питани, как ще бъдат спазени изискванията на Третия енергиен пакет на ЕС за достъп на трети страни до тръбата.

В момента Брюксел разследва и БЕХ - за неизпълнена либерализация, и "Газпром" - за злоупотреба с господстващо положение в няколко европейски страни, сред които и България.

Oще: алексей милер  бех  българия  газопровод  газпром  овос  русия  строителство  южен поток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

1 Бобо | 11.07.201317:08

А бе и 100 години могат да си направят гратисния период, нали нема кой да им се опъне?! Бантускотски еркеци -гевреци. Кул
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани