Остават на власт | webcafe.bg
newscafe

Остават на власт

Webcafe.bg
26.07.2013, 19:06 (обновена 27.07.2013, 12:41)
Пламен Орешарски

Снимка: © Sofia photo agency

Премиерът Орешарски представи управленската си програма за пълен мандат

Няма да се подава оставка - нито сега, нито наесен, нито през май, БСП стои зад правителството, макар и да критикува някои кадрови решения, а пленумът на социалистите изслуша програмата на премиера Орешарски.

Ето това стана ясно днес, след като министър-председателят заяви, че ще представи управленската си програма в парламента идната седмица - последната преди депутатите да излязат в 32-дневна отпуска до 4 септември. Той обеща и мерки до края на годината.

Рестарт на АЕЦ "Белене"

Премиерът подчерта, че в програмата има приемственост по следните теми - валутен борд, стабилност на банковата система, продължаване на европейската интеграция, развитие на инфраструктурата.

Различното е - съсредоточаване върху заетостта, засилване на регулациите на финансовия сектор, спасяване на българската енергетика, реална защита на потребителите, месечни отчети пред парламента и обществото.

България не обслужва от няколко години заема към "Сименс", в резултат на което страната е изключена от списъци за инвестиции, отбеляза Орешарски. Сделката със "Сименс" за доставка на мотриси за БДЖ беше сключена от министър Николай Василев по времето на кабинета НДСВ-ДПС.

В програмата са заложени мерки срещу монополите; ефективна защита на потребителите; подкрепа за малкия и среден бизнес. Предвиждат се мерки за гарантирано усвояване на европейските фондове.  Заложено е намаляване на различията между регионите.

Бедността винаги е съпътствала нашето развитие в последните години. Развитието на бизнеса не е самоцел, а има за цел да подобрява доходите на гражданите. Приоритет в управленската програма на правителството е стимулиране на раждаемостта. Вече имаме частично реализиране на мерки за социалното подпомагане по групи, каза Орешарски и припомни енергийните помощи за някои групи.

В сегашната безработица има сериозни структурни несъответствия и това засилва значението на квалификацията и преквалификацията на кадри, отбеляза премиерът. Набелязали сме си за цел 1.5% от БВП да се инвестират в изследователска дейност, каза Орешарски.

В проекта за управленска програма на правителството е залегнало и рестартиране на проекта "Белене".  В глава "Спасяване на българската енергетика" е записано: При потвърждаване на технико-икономическите характеристики на проекта "Белене" и прогнозите за електропотреблението в региона и България - рестартиране на проекта с ясна финансова структура. Предвиждат се преговори с Росатом с оглед решаване на проблемите, възникнали по проекта "Белене".

Oще: бсп  депутати  мерки  пламен орешарски  пленум  премиер  програма 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

6 янаки | 27.07.201311:51

Дори да не са верни резултатите на Сова Харис, със сигурност парламента при предсрочни избори, ще е същия, като сегашния и БСП и ДПС ще направят отново правителство...... Може да не ни харесва, но това е демокрацията – зачита се мнението на множеството.

За какъв бяс да се хабим в нови избори в такъв случай.

Другият подход е някоя „с демократични възгледи” хунта. Начело с този, който по съвместителство е и подначалник на „Божието Царство”. Но, ще си замълча, не напразно е казано: „Не споменавай напразно името Божие!”.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.03.2012, 09:59

5 post deluvian | 27.07.201306:46

требе си един снайперист, който да ги мрази безплатно, а всъщност може и да не е безплатно. Едва ли ще струва по-скъпо от Белене, Цанков камък и другите им безобразия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.12.2011, 16:56

4 Slater | 27.07.201306:14

Казвал съм го и преди, ще го кажа и сега: Аз бях там когато на Красус му изляха разтопено злато в устата, защото беше алчен; когато Цезаровите приятели убиха Помпей, защото са мутри; аз видях когато Цезар узурпира властта; и после всички останали които дойдоха след него съсипаха Империята.
И така както ви гледам сега ми става ясно, че сме във времето на Гай Лисиниус Красус ( мутрите ) ; и че ни трябва СИЛЕН избираем Президент, но не император.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

3 Manuela Gerenova | 27.07.201301:17

Естествено, че България сме зад правителството. Чакаме още мнооооого мъничко да се наведе.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

2 Conspirator | 27.07.201300:44

Взехте я тази България 44 година и няма пускане!
И през ум не ви минава,че така ще си умрете.С кокала между зъбите!България била зад тях!Наистина е зад вас.Успяхте да я погубите,гадове мръсни!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2013, 13:26

1 seedno | 26.07.201323:44

Правилно! Покажете защо България е с вас!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани