Аржентина в частичен фалит | webcafe.bg
newscafe

Аржентина в частичен фалит

Webcafe.bg
01.08.2014, 14:45 (обновена 01.08.2014, 16:32)
банка

След постигната договорка за разсрочване на 93% от аржентинския дълг, собствениците на останалите 7% са пожелали плащане на падежа

Втора финансови агенция обяви Аржентина в състояние на фалит.  След като една от най-авторитетните международни рейтингови агенции - Standart and Poors определи, че Аржентина е изпаднала в състояние на фалит, Fitch, обяви, че страната е в "избираем фалит".

До този ход се стигна, след като Аржентина не съумя да погаси в срок задължения от 539 милиона долара, натрупани като лихви по държавни облигации на различни собственици отпреди 13 години. Тогава южноамериканската страна емитира дълг в размер на 100 милиарда, предшестван от пълен банкрут на държавата.

Според повечето тълкувания на финансови анализатори, ситуацията в момента не е толкова сериозна. Необслужването на задължението е дошло, след като съдът в Ню Йорк е постановил, че въпреки готовността на Буенос Айрес да заплати нужната сума, то това няма как да стане самостоятелно.

Американските магистрати са решили, че това плащане не може да се направи, след като група хедж фондове също се е позовала на настъпил падеж на плащания, засягащи задължение, което аржентинската страна има към тях.

По-рано бе постигната договорка за преструктуриране на 93% от дълга, като собствениците от останалите 7 на сто са пожелали плащане на падежа и респективно - са причинили "ситуацията".

Преговорите относно преструктурирането на задълженията се водят от американския съд в последните няколко години. Именно желанието на различните самостоятелни кредитори да получат плащане преди обявеният краен срок - 31-ви юли, доведе до неразбирателство.

Финансовият министър на третата икономика в Южна Америка - Аксел Кисилоф обяви, че страната му е имала платежоспособността да удовлетвори всички вземания, но при "разумно преструктуриран срок и условия", а не под "диктата на група лешояди, каквито са кредиторите".

Президентът на Аржентина Кристина Кирхнер категорично отрече определенията за "висящ финансов дефолт", определяйки, че неплащането в крайния срок няма да повлече подобно стечение на обстоятелствата, тъй като държавата е депозирала сумата в банка-попечител, определена от съда. Според нея това е гаранция за способността на страната да обслужва задълженията си.

По информация на Reuters малко преди настъпването на падежа, група от аржентински частни банки е предложила да изкупи на 100% задълженията на хедж фондовете, като този вариант е  риемлив за кредиторите. В крайна сметка обаче, до договорка не се е стигнало навреме.

Информацията за този финансов казус се отрази сериозно на аржентинските фондови индекси, понижавайки стойността им с близо 8 процента и половина. В следващите дни се очаква преговорите да продължат до постигане на компромисен вариант.

Oще: агенции  аржентина  борсови пазари  криза  фалит  финансови  частичен 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани