ПАСЕ щяло да ни наблюдава и заради македонско малцинство | webcafe.bg
newscafe

Под наблюдението на ПАСЕ - заради македонците у нас

Webcafe.bg, по БТА
24.01.2013, 12:19 (обновена 24.01.2013, 16:43)
парламентът в скопие

Снимка: © Wikimedia Commons

В първоначалния текст на резолюцията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), с което бе отхвърлено предложението за сваляне на мониторинга на България по отношение на прилагането на демократичните стандарти, е фигурирало и непризнаването на македонското малцинство у нас. Тази версия лансира печатът в западната ни съседка.

На 22 януари ПАСЕ обяви, че ще "продължи постмониторинговия диалог с българските власти във връзка с реформите в съдебната система, свободата на медиите и прозрачността на собствеността им, както и за промените в Изборния кодекс". Организацията приветства напредъка на страната ни, но беше посочено, че има още какво да се направи по някои параграфи, като например независимостта на съдебната система и борбата с корупцията.

Управляващи и опозиция използваха повода за нов скандал помежду си, като от БСП обвиниха ГЕРБ, че с промените в Изборния кодекс са допринесли за запазването на мониторинга. Председателят на правната комисия на НС Искра Фидосова обяви, че мнозинството е съгласно обсъждането на промените да се върне в пленарна зала.

Според днешните македонски вестници, при решението на ПАСЕ е имало и втори сюжет. В статия със заглавие "Политически игри на източния съсед в Страсбург" скопският "Дневник" твърди, че непризнаването на македонското и помашкото мацлинства от страна на София е било записано в първоначалния текст на резолюцията. Според вестника, този пасаж е отпаднал заради лобиране от българска страна.

Според Конституцията на България у нас няма национални малцинства, а само етнически.

По тази тема "Вечер" допълва, че ръководителят на македонската парламентарна делегация Александър Николоски е повдигнал въпроса за македонското малцинство в България, което не може да се организира в политическа партия или неправителствени организации, въпреки решенията на Европейския съд за правата на човека. Изданието посочва, че ПАСЕ е поискала България да спазва всички разпоредби, които съдържа Рамковата конвенция за защита на националните малцинства.

"Утрински вестник" на свой ред припомня за изненадващото посещения на еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле в Скопие. В рамките му той се срещна с премиера Никола Груевски, президента Георге Иванов и опозиционния лидер Бранко Цървенковски. Най-вероятна причина е била провалилата се среща на Груевски и Цървенковски за преодоляване на политическата криза в Македония, която заплашва европейското бъдеще на страната.

Oще: македония  малцинство  пасе  щефан фюле 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани