Почти 1/3 от семействата у нас живеят в безбрачие | webcafe.bg
newscafe

Почти 1/3 от семействата у нас живеят в безбрачие

Webcafe.bg
30.09.2014, 15:04 (обновена 30.09.2014, 15:21)
Деца

Снимка: © Александра Тримейн

Съвременното семейство включва "мама, татко и аз"

Около 30 на 100 от съвременните семейства живеят без сключен брак, а ролята на бабите, дядовците и роднините става все по-малка. Това показват данни от национално изследване за родители на деца до 17 години, изнесено от Деян Петров - координатор на кампанията "Да бъдеш Баща".

Според изследването семейството в България се състои най-често от баща, майка и едно дете. Съвременните родители изпитват усещане, че винаги са назад и не им стига време за децата, партньора и семейните дейности. Това създавало напрежение в тях и усещане за несигурност в социалната среда.

Според проучванетпо вече няма един модел на семейството, заради социална динамика, интензивни темпове и разнообразието в обществото. Все повече ролята на майката не е само ролята на домакинята, а тази на бащата - на носещия пари в семейството.

Все още делът на бащите, които се включват във всекидневните грижи за семейството, е значително по-нисък от този на майките. За сметка на това бащите се включват повече в спорта и игрите на детето. Осигуряване на прехрана на семейството е част от пречката бащите да се включват в помощта за всекидневните грижи, посочи Петров.

Oще: баща  бащи  безбрачие  брак  деца  майка  родители  семейство 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани