Боянските сараи, които обитава лидерът на ДПС Ахмед Доган, може да останат без КПП-то на входа им | webcafe.bg
newscafe

Без барбекю, и без жандарми - що е то? Доган

Webcafe.bg
14.06.2010, 16:41 (обновена 15.06.2010, 10:44)
Ахмед Доган

Снимка: © БГНЕС

Освен без барбекю, Доган може да остане и без гавази на сараите си

Административният съд в София отхвърли жалбата собственика на имота в столичния кв. "Бояна", известен като сараите на Ахмед Доган, срещу заповед на началника на ДНСК за премахването на незаконния строеж на КПП-то на входа им.

Де юре собственик на имота, който се намира на улица "Стар Беловодски път", е фирма "Делта Епсилон", но от години е обитаван от лидера на ДПС Ахмед Доган и пазен от жандармерия.

Решението на съда от понеделник може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд (ВАС).

Миналата седмица същият съд отхвърли жалбата на "Делта Епсилон"АД срещу друга заповед на шефа на Дирекцията за национален строителен контрол, в която се постановява премахването на незаконното барбекю. Това решение също може да се обжалва в 14-дневен срок.

Жалбоподателят твърди, че навесът с барбекю "представлява второстепенна постройка на допълващото застрояване, изградена преди 2002 г., допустима съгласно действащата нормативна уредба". За нея не се изисквало одобряване на инвестиционен проект.

През миналия август ДНСК образува административно производство за премахване на незаконните постройки в рамките на имота. Проверката на инспекторите потвърди изводите на администрацията на софийския район "Витоша" от юни 2008 г. - че контролно-пропусквателният пункт на обекта и барбекюто с навес в двора са изградени без разрешение, а оградата е по-висока от разрешеното.

Вместо редовни документи за пристройките в сараите контролните органи получили хвърчащ лист с чертеж, озаглавен "Ситуационна скица".

През март 2007 г. на въпрос защо сараите се пазят от жандармерия обаче, тогавашният министър на вътрешните работи Румен Петков даде твърде витиеват отговор.

Според него "в България немалко хора са охранявани и за всички от тях има сериозни мотиви". Петков обаче не посочи мотивите.

По думите му охраната не нарушавала закона. Правилникът за работа на Главна дирекция "Жандармерия" постановява, че тя охранява стратегически обекти. Румен Петков не отговори дали имотът на ДПС има ли статут на стратегически обект.  

Oще: ахмед доган  барбекю  днск  жандармерия  кпп  сараи 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани