"Южен поток" отива на съд | webcafe.bg
newscafe

"Южен поток" отива на съд

Webcafe.bg
08.08.2014, 16:54 (обновена 08.08.2014, 17:07)
южен поток

Снимка: © Газпром

Две жалби са внесени в съда срещу разрешението за строеж на "Южен поток"

Две жалби срещу решението на МРР за издаване на разрешение за строеж, са внесени днес във Върховния административен съд. Едната е от името на Сдружение "Гражданска лига за България", ръководено от Стефан Гамизов, а втората - от името на Радан Кънев от Реформаторския блок.

И двете жалби оспорват както законосъобразността на издаденото разрешение за строеж, така и предварителното му изпълнение.

Това става ясно от прессъобщение на Министерството на регионалното развитие.

 

 

По-рано днес Радан Кънев обяви в Twitter намерението си да подаде жалба.

Днес изтича тридневният срок, в който заинтересованите страни имат право да обжалват решението на бившия регионален министър Десислава Терзиева за издаване на разрешение на строеж, в частта му за предварителното изпълнение заради "важни държавни и обществени интереси".

Документът е издаден на 31 юли и е обнародван в Държавен вестник на 5 август. Той позволява строителството на приемен терминал и компресорната станция за газопровода, както и на път до тях в местността "Паша дере" край Варна.

По-рано днес вицепремиерът Илияна Цанова обясни, че служебният кабинет е с вързани ръце по казуса, тъй като по закон няма право да обжалва свои собствени решения.

Цанова обясни, че има две възможности за спиране на заповедта на Десислава Терзиева.

При първата - в тридневен срок след публикуването в Държавен вестник (което се случи на 5 август), неправителствени организации или общини имат право да заведат жалба в съда срещу решението за предварително изпълнение на строителното разрешение.

Втората възможност е в 14-дневен срок разрешението да се обжалва по същество пред Върховния административен съд от заинтересованите страни.

Oще: варна  вас  газопровод  гражданска лига за българия  държавен вестник  екатерина захариева  заинтересовани страни  илияна цанова  паша дере  радан кънев  разрешение за строеж  реформаторски блок  решение  стефан гамизов  строителство  съд  южен поток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.