"Дневник" от WikiLeaks: Българи се представят за роми, за да получат убежище в САЩ | webcafe.bg
newscafe

Българи се представят за роми заради убежище в САЩ

Webcafe.bg
26.09.2011, 23:05 (обновена 27.09.2011, 10:08)
Usa

Консулските и имиграционните власти в САЩ имат сериозни проблеми с българи, представящи се като роми, за да получат убежище и да изтеглят при себе си роднини

Консулските и имиграционните власти в САЩ имат сериозни проблеми с българи, представящи се като роми, за да получат убежище и да изтеглят при себе си роднини.

Прегледът на решения, в които е дадено право на убежище на основание преследване заради ромски произход, е установил, че "все още не сме открили нито един кандидат, който действително да е ром. Повтарям, всеки случай, който сме прегледали, изглежда чиста измама".

Това се казва в документ от посолството на САЩ в София, подписан на 18 март 2009 г. от американския шарже д'афер Алекс Караянис, и публикуван в началото на септември 2011г. от сайта WikiLeaks.

В дипломатическата грама със статут "разсекретена" се казва: "Настояваме най-категорично всички случаи на бъдещи кандидати от България да бъдат предавани на имиграционни съдии, както и да се предприемат систематични усилия тези съдии да получат поне някаква ориентировъчна информация за "ромските измами".

В документа със заглавие "Искаш да се направиш на ром? Просто потърси в "Гугъл" български трафиканти!" не са посочени данни за колко души става дума, но като илюстрация подробно са описани три конкретни случая ("Дневник" спестява пълните имена на засегнатите - бел. ред).

РАДЕВ

Първият е на Радев, който дори посочил в молбата си за убежище като преводач друг българин, който при елементарна проверка в интернет се вижда, че е обвинен във Финикс, щата Аризона, за трафик на хора от Източна Европа. Въпросният "български койот" (койот е известен термин в САЩ за трафиканти на хора - бел.ред.) е описван от местната преса като помагач на източноевропейци в измами с молбите за убежище, пише още в американската грама. "Но дори и без него, версията на Радев издиша от всякъде."

Българинът получил статут на бежанец на 1 февруари 2007г. и подал молба да изтегли при себе си съпругата и двамата си синове. "В молбата се съдържат най-общи твърдения, че през целия си живот е бил тормозен от българското общество и полиция. Единственото конкретно нещо е, че полицаи му счупили касетофона, докато празнувал ромската Нова година. След това го разпитвали и го задържали, докато приключи празника. Жена му обаче казва, че единственият проблем, който е имал с полицията, са оплаквания, че вдигал шум и по този повод изобщо не се е стигало да каквото и да е насилие или трошене на техника. Тя допълни, че Радев никога не е бил задържан и разпитван."

Караянис продължава да описва случая с претенцията на мъжа, че в опит да бъде интегриран в българското общество бил принуден да си смени фамилията от Николов на Радев. "Това няма смисъл, понеже Николов е много разпространено българско име - поне толкова, ако не и повече, от Радев."

Съпругата разбила и легендата му, че от страх от полицията решил да продаде къщата си и да се премести в друг град. "В действителност семейството му заяви, че никога не са напускали Сливен, където живеят през целия си живот. Съпругата на Радев не знае нищо за проблеми с полицията. Синовете му учат в престижни гимназии, имат приятели, щастливи са в училище и никога не са имали проблеми или забележки. Точно обратното на твърденията на бащата за тормоз и унижения.

Всъщност, може би първо трябваше да кажа, че те изобщо не са роми."

АНДРЕЕВ

Вторият случай е подобен и отново измамата е засечена чрез сериозно разминаване на твърденията на получилият през 2004г. право на убежище Андреев и на бившата му съпруга.

"Мъжът твърди, че е ром и през целия си живот е бил унижаван и заплашван. В аргументите си, заемащи цяла страница, той посочва само един и то доста странен случай - че е бил обикновен работник в дъскорезница и когато установил, че го мамят със заплатата, собственикът насъскал кучетата, защото Андреев бил ром. Получил множество наранявани и подал оплакване в полицията, но в отговор през нощта бил нападнат от няколко мъже, "жестоко пребит" пред очите на жена си и детето им и прекарал 15 дни в болница.

Е, нищо от това не се е запечатало в спомените на съпругата. В разговор тя заяви, че съпругът й бил управител по продажбите в голяма компания. Във фирмата наистина имало нападение и няколко души били бити, но мъжът й не бил сред тях и инцидентът няма нищо общо с етническия произход. Тя не е сигурна, дали биячите са "сенчести бизнесмени", търсещи собственика, или са изпратени от самия собственик. Съпругата и дъщерята казаха, че никога не са били очевидци на нападение срещу Андреев, нито че той е прекарвал в болница."

Историята по този случай приключва с наглед драматично описание как мъжът "избягал" в САЩ (всъщност той е с виза да учи английски, платен от компанията), "побеснелият" работодател изгонил семейството от апартамента им, жена му и детето му опитали да отидат при нейните родители, но те казали, че няма да пуснат в къщата си "дете на циганин". Версията на съпругата е, че нищо оттова не е вярно, че нямат апартамент, винаги са живели с родителите й, които са платилиза обучението му в САЩ.

"А, и между другото, Андреев не е ром."

РАШКОВ

Случаят, с който завършва илюстрирането на схемите за измама, е на Рашков, който през 2006г. отива при съпругата и двете им деца с туристическа виза и не се връща.

Пред  имиграционните власти той представил факти за положението на ромите от началото на века, "а България от две години вече е член на ЕС", се казва в грамата.

"Мъжът посочил, че бил принуден да смени ромската си фамилия Гешев с по-славянската Рашков. отново като в случая с Радев, и двете имена са български и нямат нищо "циганско". Според заявлението на Рашков той е ром, подложен на дискриминация от правителството, образователната система и армията, скинхедс и членове на православната църква.

Интервюиращият го служител забелязал, че мъжът използва много факти и фрази, сякаш взети от други подобни случаи, които разгледахме."

Караянис цитира как са се оказали абсолютна измислица твърденията за побой над сина му, тормоз от полицията, бой с бухалки от скиндехдс, как майка му подредила олтар вкъщи, понеже не ги допускат в църквата и как родителите на жена му я изгонили, защото се "оженила за циганин", а неговите били толкова обидени, че не искали да имат нищо общо с нея.

"Установихме, че очевидно това не вярно, след като тя живее при неговите родители и всяка седмица посещава своите. И, хей, и в тази картинка няма никакви роми", завършва грамата.

dnevnik.bg

Oще: wikileaks  роми 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани