Глоба за медиите, които накърняват доброто име на депутати | webcafe.bg
newscafe

Медиен имунитет за депутатите

Webcafe.bg, по Нова телевизия
07.02.2014, 11:11 (обновена 07.02.2014, 11:28)
42

Снимка: © sofia photo agency

Новият Изборен кодекс предвижда финансова санкция от 5 до 10 хиляди лева при накърняване честта на кандидат за депутат

Медиите да бъдат глобявани за накърняване на честта и доброто име на кандидат-депутати - това решение взе парламентарна комисия, която от осем месеца работи по новия Изборен кодекс.

Депутатът от БСП Татяна Буруджиева обясни, че това е редакция на вече съществуващ текст, приет в закона при управлението на ГЕРБ. Там е въведено задължително право на отговор при публикуване на материал, накърняващ правата и името на кандидат или друг представител на партия, коалиция или инициативен комитет при участие в избори.

Публикуването на отговора трябва да стане на същото място, със същия размер, вид и форма на шрифт без коментар. В новото решение на временната парламентарна комисия този текст остава, но се предвижда и финансова санкция от 5 000 до 10 000 лева при нарушение, а при повторно престъпване на нормите - от 10 000 до 20 000 лева.

Предложението за глобата е на ГЕРБ, но е подкрепено от другите партии. Целта е да се ограничи публикуването на невярно съдържание и всякаква недоказана информация. Не е ясно обаче какво означава формулировката "добрите нрави, честта и доброто име".

Десислава Атанасова от ГЕРБ разясни, че когато има престъпление или медиите са установили нарушение, конфликт на интереси или непристойно поведение на кандидат-депутат, то обществото безспорно трябвало да бъде запознато с това. Според нея новият текст в закона е насочен към „една по-чиста кампания, а не хвърляне на кал".

Новият Изборен кодекс, изкован под егидата на Мая Манолова от БСП, чина на първо четене в парламента и сега предстои да бъдат направени предложения за редакция на някои от текстовете.

Oще: депутат  изборен кодекс  медии  народно събрание 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани