Глоба за медиите, които накърняват доброто име на депутати | webcafe.bg
newscafe

Медиен имунитет за депутатите

Webcafe.bg, по Нова телевизия
07.02.2014, 11:11 (обновена 07.02.2014, 11:28)
42

Снимка: © sofia photo agency

Новият Изборен кодекс предвижда финансова санкция от 5 до 10 хиляди лева при накърняване честта на кандидат за депутат

Медиите да бъдат глобявани за накърняване на честта и доброто име на кандидат-депутати - това решение взе парламентарна комисия, която от осем месеца работи по новия Изборен кодекс.

Депутатът от БСП Татяна Буруджиева обясни, че това е редакция на вече съществуващ текст, приет в закона при управлението на ГЕРБ. Там е въведено задължително право на отговор при публикуване на материал, накърняващ правата и името на кандидат или друг представител на партия, коалиция или инициативен комитет при участие в избори.

Публикуването на отговора трябва да стане на същото място, със същия размер, вид и форма на шрифт без коментар. В новото решение на временната парламентарна комисия този текст остава, но се предвижда и финансова санкция от 5 000 до 10 000 лева при нарушение, а при повторно престъпване на нормите - от 10 000 до 20 000 лева.

Предложението за глобата е на ГЕРБ, но е подкрепено от другите партии. Целта е да се ограничи публикуването на невярно съдържание и всякаква недоказана информация. Не е ясно обаче какво означава формулировката "добрите нрави, честта и доброто име".

Десислава Атанасова от ГЕРБ разясни, че когато има престъпление или медиите са установили нарушение, конфликт на интереси или непристойно поведение на кандидат-депутат, то обществото безспорно трябвало да бъде запознато с това. Според нея новият текст в закона е насочен към „една по-чиста кампания, а не хвърляне на кал".

Новият Изборен кодекс, изкован под егидата на Мая Манолова от БСП, чина на първо четене в парламента и сега предстои да бъдат направени предложения за редакция на някои от текстовете.

Oще: депутат  изборен кодекс  медии  народно събрание 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани