ГЕРБ не прие офертата на ДПС | webcafe.bg
newscafe

ГЕРБ не прие офертата на ДПС

Webcafe.bg
14.10.2014, 17:34 (обновена 14.10.2014, 17:57)
Преговори между ГЕРБ и БСП

Снимка: © webcafe.bg

Преговорните екипи на ГЕРБ и ДПС

Силно сходство в програмите, нито дума за Делян Пеевски и разминаване по формулата на новото правителство - такава беше равносметката на преговорните екипи на ГЕРБ и ДПС след 2,5 часовите разговори за бъдещото управление.

Единственият пункт на ясно разминаване между позициите на двете партии се оказва формата на новото правителство.

"Основната причина да не приемаме предложението на ДПС за правителство на малцинството е, че партията не желае да участва с политически лица в новия кабинет", заяви Румяна Бъчварова от екипа на ГЕРБ.

По думите й, предлаганата подкрепа от 300 дни за новото правителство поставя сериозен риск пред стабилността на управлението.

Алиосман Имамов критикува аргументите, според които въпреки "силната програмна и идеологическа близост" ДПС излиза извън плановете на ГЕРБ за управлението.

"Ние смятаме, че мотивите, които бяха изложени, не ни удовлетворяват, защото излизат извън нормалните взаимоотношения и засягат някои много тежки проблеми, свързани с модела на интеграция на малцинствата в България", коментира Имамов.

В същото време Румяна Бъчварова беше категорична, че ГЕРБ няма да участва в коалиция "Анти-ДПС".

"Получихме уверението на ГЕРБ, че реваншизмът няма да бъде политика, по която управлението да тръгне", потвърди Йордан Цонев.

От обясненията му стана ясно, че партията отказва да подкрепи и "коалиционен кабинет на малцинството" (вероятно имайки предвид евентуален формат ГЕРБ-Реформаторски блок), защото "такова политическо формирование няма".

Никой от екипа на ДПС не коментира защо партията не желае да участва като явен коалиционен партньор в двупартиен кабинет с ГЕРБ, за което двете парламентарни групи имат мнозинство.

"ДПС няма да чука на заключени врати, ние нито ще крадем власт, нито ще просим власт", беше коментарът на Алиосман Имамов.

Коалиция "анти-анти"

Най-дискусионният въпрос по време на преговорите се оказа различният прочит на причините за формирането на "анти-ГЕРБ коалиция" през май 2013 г. с участието на ДПС.

"Тогава не бяхме съгласни с авторитарните начини и методи на управление, злоупотребата с власт, особено в МВР, използването на системите за сигурност срещу политическия опонент. Сега ситуацията в страната е различна и ние първи тръгнахме към модела на политическа стабилност", заяви Йордан Цонев, без да отговаря конкретно на въпроса какви сигнали е получило ДПС за промяна на поведението в ръководството на ГЕРБ, за да смени позицията си в рамките на една година.

Цецка Цачева отхвърли твърденията за нерегламентирано използване на службите за сигурност, но заяви, че в ГЕРБ са "преосмислили онези свои кадрови грешки, които доведоха до онова настроение на българските граждани в началото на 2013 г."

Същото не може да се каже за ДПС по отношение на техните грешки в назначенията, заяви Цачева.

Персоналните грешки

Оказа се, че по време на разговорите между двете партии единствената личност - олицетворение на кадрова грешка - е бил бившият зам.-председател на Народното събрание и член на ръководството на ДПС Христо Бисеров, когото Цецка Цачева определи като "символ на партизиране на политики в сферата на сигурността".

На директен въпрос дали е обсъждано името на Делян Пеевски, чиято номинация за председател на ДАНС стана повод за масови и продължителни граждански протести, Цецка Цачева обяви, че той не е бил предмет на разговора.

Очаквайте подробности

Oще: герб  дпс  йордан цонев  кабинет на малцинството  коалиция  политика  правителство  преговори  цецка цачева 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 15.10.201400:43

То пък оставаше да приемат да участват с политически лица и тогава след два месеца щяхме да ходим на нови избори, самоче на тях ГЕРБ щеше да получи резултат, подобен на този на БСП.
Защото всеки знае, че в българската политика има доста голямо разминаване между декларирани в една програма намерения и реални такива, а още повече между декларирани намерения и действия и резултати.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани