Двама са убийците на Белнейски според психологическа експертиза | webcafe.bg
newscafe

Психолози смятат, че двама са убили Белнейски

Webcafe.bg
14.02.2011, 14:23 (обновена 14.02.2011, 14:53)
лазар колев

Снимка: © БГНЕС

На предишното заседание показанията на патоанатома Мария Грозева, ръководител на първата тройна експертиза по случая, разколебаха силно съмненията за вината на единствения обвиняем - 31-годишния Лазар Колев

Убийците на сестрите Белнейски са двама. Това е новината от днешното шесто заседание по делото за убийството на двете сестри Росица и Христина Белнейски, извършено преди пет години. Утре, 15 февруари, е седмото последно заседание по делото, след което Пазарджишкият окръжен съд трябва да се произнесе с присъда. Единствен обвиняем е 31-годишният Лазар Колев. 

Магистратите изслушаха днес психологичната експертиза, изготвена от директора на Института по психология на МВР Неделчо Стойчев и колегите му Любка Христова и Тодор Тодоров.

При нея са използвани данни от местопрестъплението, свидетелски показания, експертизи, данни от ексхумацията.

Според специалистите става дума за двама мъже на 30-40-годишна възраст, българи, които са в приятелски отношения помежду си. Имат многобройни връзки, ексцентрични са по характер, употребяват алкохол и наркотици.

Стойчев обясни, че при определяне на възрастта е възможно да се допусне грешка, тъй като понякога 50-годишни мъже действат като 20-годишни.

Единият живее близо до местопрестъплението и е известен добре в обществото. Има средно или висше образование. Имал е многобройни сексуални контакти с момичета, като е използвал автомобила си за това.

Психолозите допускат възможността срещу някой от двамата да има оплаквания от малолетни момичета за насилие. Те се интересуват от хода на разследването. Възможно е дори да са разпитвани от полицията.

Единият си е купил кола, тъй като не може без автомобил.

Неделчо Стойчев уточни, че това е профил, изведен от данни от експертизата, при която се съдържат заключения, че има извършено пътнотранспортно произшествие.

Специалистите предполагат, че единият от извършителите е по-заможен именно заради данни за ПТП.

Според Стойчев целта на експертизата не е да се визира извършителя, а да се очертае кръга от заподозрени лица. Той обясни, че е правен профил на евентуалния извършител още през 2006 г., който се различава от този, тъй като в експертизата на националния консултант по патоанатомия - доц. Мария Грозева, тогава като основна причина за смъртта се посочва насилие.

На предишното заседание Грозева заяви, че не може да се изключи възможността за преминаване на автомобил през главата на Росица Белнейска. Патоанатомът се яви заедно с други двама лекари - Ангел Фингаров и Борис Пеев. Те застанаха пред съда като членове на втората петорна експертиза, оглавявана от покойния проф.д-р Стойчо Раданов, (намерен обесен на детска плодащадка, а заключението беше, че се е самоубил).

Според заместника на Раданов - Александър Минчев, смъртта е причинена при катастрофа. Колегите му д-р Фингаров и д-р Пеев, подписали петорната експертиза "с особено мнение", отново не се съгласиха и заявиха, че смъртта е настъпила след побой.

Грозева смята, че убиецът на Белнейски е един човек, защото начинът, по който момичетата са изнасилени и убити, е идентичен. Водеща причина за смъртта при едната сестра е била черепно-мозъчна травма, а при другата - също черепно-мозъчна травма, но комбинирана с коремна.

Показанията на Грозева, ръководител на първата тройна експертиза по случая, разколебаха силно съмненията за вината на единствения обвиняем - 31-годишния Лазар Колев.

Той има желязно алиби за дните от 9 часа на 28 януари до вечерта на 31 януари включително. Според показанията на Грозева смъртта на сестрите Белнейски е настъпила на 31 януари 2006 г., а не както се твърдеше досега - на 28 януари. Основното доказателство за това са трупните петна по телата на двете момичета, които служат като опора за датирането на смъртта от експертите.

Oще: адвокат  белнейски  експертиза  защита  лазар колев  мария грозева  марковски  убийци 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.03.2010, 12:34

1 Ицо | 15.02.201110:30

А бе кви са тия експерти, като всеки твърди различно нещо.
Тука възниква въпроса - кой от всички тия експерти е прав, след като твърдят различни неща.
И защо сега се дават нови експертизи ? Експертизите не се ли дават в хода на следствието, а не по време на процеса.
Въобще .... поредното дело, което показва че в България съда е прогнил и .... МИРИШЕ !!! Единствената цел на съда е да се проточват делата и по този начин да се смучат парите или от потърпевшите, или просто от данъкоплатците, защото в този случай едва ли Лазар Колев има пари. Но съдиите си получават заплатите, адвокатите на държавата - също. Незнам само адвоката на Лазар Колев кой му плаща... ама той пък може да си работи за имидж, щото делото е знаково.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани