МВР ще поиска 1.3 милиона лева обезщетения от свързаната с Алексей Петров фирма "Спарта 2000" и ще я прогони от басейна "Спартак" | webcafe.bg
newscafe

МВР ще прогони Алексей Петров от басейна "Спартак"

Webcafe.bg
25.06.2010, 17:30 (обновена 25.06.2010, 17:55)
басейн Спартак

Снимка: © БГНЕС

Трудна битка за басейн "Спартак"

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов започна битка за връщане на басейн "Спартак" обратно в МВР. В момента собствеността там се държи от свързаната с Алексей Петров фирма "Спарта 2000", съоръжението е на МВР, а земята се води софийска общинска собственост.

МВР е изпратило нотариални покани до "Спарта 2000" и фирмите, на които тя е дала под наем обекти в комплекса, да се изнесат от там до края на юли. В случай че не го направят, дължат обезщетение на МВР от 37 137 лева на месец.

МВР ще поиска 1.3 милиона лева обезщетения от "Спарта 2000", заяви днес Цветан Цветанов. Той съобщи, че на 22 май областният управител Данаил Кирилов е издал нов акт за държавна собственост на имота, който препотвърждава акта от 1984 г.

Пред журналисти Цветанов огласи трансформациите на собствеността на басейна и терена под него, който днес е част от разследваното и прочуло се с тъмни афери столично общинско дружество "Софийски имоти".

Съоръжението е актувано като държавна собственост през 1984 г. През 1990 г. МВР сключва договор със спортен клуб "Левски-Спартак", с който дава право на дружеството да го експлоатира безвъзмездно.

Четири години по-късно МВР сключва нов договор - за съвместна експлоатация на басейна със спортен клуб "Левски-Спартак". В него пише, че печалбата се дели поравно. Договорът е продължен до 4 април 2002 г. и после не е подновен.

На 22 декември 1999 г. обаче "Левски" сключва 10-годишен договор с частната "Спарта 2000" АД за съвместна дейност в комплекса. По силата на контракта 30% от печалбата е за спортния клуб, а 70% - за частната фирма. Шефът на спортния клуб Стоян Хранов участва и в управата на "Спарта 2000".

През 2007 г. този договор е анексиран до 2019 г., а МВР не било уведомено какво става с неговата собственост.

В новия контракт между спортния клуб и "Спарта 2000" има клауза, че при предсрочното му прекратяване по вина на "Левски", клубът ще възстанови на фирмата всички инвестиции и пропуснати ползи, каза вътрешният министър. Чак през 2010 г. МВР се сеща, че вече 7 години "Левски-Спартак" и "Спарта 2000" експлоатират басейна и печелят от него без правно основание.

През 1999 г. в хаоса се намесва и Столичната община. През тази година район "Триадица" издава акт, с който актува басейна за частна общинска собственост, а след това той е апортиран в "Софийски имоти". Според Цветанов това незаконно действие е станало с подкрепата на изпълнителната и местната власт през този период. Кмет на София тогава беше Стефан Софиянски.

Малко по-късно "Софийски имоти" апортира земята в дружеството "София сити къмпани".

Цветанов се обърна и към лидера на СДС Мартин Димитров, който настоява съкращенията в бюджета да обхванат и МВР и попита къде е бил, когато се е разграбвал басейнът.

Oще: басейн  левски-спартак  софийски имоти  спартак  цветан цветанов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани